Tradycyjny mazurek z przepisu babci Marysi. Jej polewa była słynna na całą wieś. To dzięki proporcjom

W świątecznym pędzie czasem można zapomnieć o najlepszych przepisach na wypieki, które robiły babcie. My jednak je przypominamy i podpowiadamy, co postawić na wielkanocnym stole. Mazurek z przepisu babci Marysi musi się na nim pojawić. Zwróć uwagę na proporcje, a wyjdzie bezbłędnie.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższa pora wygrzebać najstarsze rodzinne przepisy. Wszystkim tym, którym nie chce się szperać po szafkach, ułatwimy sprawę. Podajemy przepis na mazurek czekoladowy babci Marysi. Wychodzi tak pyszny, że rodzina będzie pytać o recepturę. Pamiętaj jednak o proporcjach, bo to one nadają mu wyjątkowy smak.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na mazurek czekoladowy

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • szklanka śmietany,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści bakalii.

Składniki na polewę:

  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 130 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do większej miski. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć tam posiekane masło. Wsyp również cukier puder, oraz wlej żółtka.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie przenieś ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na placek o wielkości posiadanej blachy. Przenieś je na wysmarowaną masłem formę i ponakłuwaj.
  4. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Po wypieczeniu wyjmij i ostudź.
  5. W czasie pieczenia przygotuj masę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, kakao i dodaj masło. Wszystko gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj o stałym mieszaniu, w innym wypadku składniki mogą się przypalić.
  6. Połączone produkty zdejmij z palnika i dodaj do nich przesiane przez sitko mleko w proszku. Dokładnie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  7. Gorącą masę czekoladową wyłóż na upieczony spód. Wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.