Magda Gessler nie oszczędza na składnikach. Jej bogracz jest tak sycący, że zastępuje drugie danie

To, co wychodzi spod ręki najpopularniejszej restauratorki w Polsce, zazwyczaj zbiera bardzo dobre opinie. Tak samo jest z tą zupą. Ma w sobie to, co najlepsze. Zwróć uwagę na mięso, bo to ono jest tu najważniejsze.

Nieważne, jaką mamy porę roku, treściwe i rozgrzewające dania zawsze są sprawdzonym pomysłem na obiad. Dobrą propozycją na taką potrawę jest węgierski bogracz. Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje" pokazała, jak przyrządzić go tak, aby był najsmaczniejszy. Szczególną uwagę przywiązała do mięsa. Jego odpowiedni wybór jest kluczowy dla smaku całego dania. Wykorzystała również obfity wachlarz przypraw, aby danie było bardziej aromatyczne.

Zobacz wideo Przepis na chowder kukurydziany

Przepis na bogracz Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa do gulaszu,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • pęto kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 czerwone papryki,
  • papryczka chili,
  • 4 większe pomidory,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • cukier,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso na gulasz pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  2. Paprykę przemyj, umieść na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz do miękkości. Po wypieczeniu przełóż ją do miski i pozostaw do przestygnięcia. Zimną paprykę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  3. Pomidory przemyj, sparz i również obierz ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Boczek pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka. Smaż go do momentu wytopienia całego tłuszczu. Pokrojone wcześniej mięso umieść w naczyniu i obsmaż z każdej strony.
  5. Na tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek, smaż do zarumienienia. Dolej tyle wody, aby zakryła wszystkie składniki. Dopraw całość solą, pieprzem i paprykami. Dorzuć także papryczkę chili. Duś całość przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas dolewaj wodę.
  6. Gdy mięso stanie się miękkie dodaj ziemniaki i duś składniki przez kolejne 30 minut.
  7. Kiełbasę pokrój w plastry i wraz z papryką i pomidorami wrzuć ją do garnka. Duś danie przez 10 minut.
  8. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw potrawę cukrem, solą, pieprzem i paprykami. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: