Obiad wielkanocny to dla wielu spore wyzwanie. Zwłaszcza jeżeli to my gościmy bliskich. Świąteczny obiad powinien być nie tylko smaczny, ale i musi się odpowiednio prezentować. Podpowiadamy, co może znaleźć się na wielkanocnym stole.
4
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Co na obiad wielkanocny? Kurczak, w nieco innym wydaniu
Co na obiadwielkanocny sprawdzi się najlepiej? Kiedy myślimy o świątecznym posiłku, na myśl przychodzą nam wszelkiego typu mięsiwa. W sosach, pieczone, smażone, gotowane lub faszerowane. Oto jeden z przepisów, który może nas pozytywnie zaskoczyć. Aromat rozejdzie się po całym domu, a mięso rozpłynie w ustach. Przepis znajdziecie tutaj:
REKLAMA
Co podać na obiad wielkanocny? Zdecydowanie nadziewanego kurczaka!
Składniki:
1 swojski kurczak
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 kostka domowego bulionu warzywnego
świeży tymianek
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
trochę grzybów
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Umyj porządnie kurczaka.
Nasmaruj go przyprawami.
Ugotuj kaszę z dodatkiem domowej kostki rosołowej.
Dalej przecedź kaszę.
Umyj porządnie grzyby, pokrój na plasterki. Podduś je na patelni z dodatkiem oliwy.
Dodaj ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki.
Jeżeli farsz jest zbyt płynny, możesz dodać bułkę tartą.
Całość dokładnie wymieszaj.
Włóż farsz do wnętrza kurczaka.
Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Później odstaw kurczaka pod przykryciem na kwadrans.
Kurczaka warto podawać z przygotowanym osobno sosem.
Tradycyjne obiady wielkanocne - kurczak w jabłkach
Tradycyjne obiady wielkanocne to zazwyczaj mięsne dania. Kurczak w jabłkach to jedna z bardziej popularnych potraw, jakie serwuje się na wielkanocnym stole. Mięso z dodatkiem słodkich jabłek to propozycja dla tych, którzy lubią słodkie smaki. Recepturę znajdziecie tutaj:
Kurczaka umyj. Oczyść w środku, jeżeli to konieczne.
Przygotuj marynatę.
Wymieszaj olej z przyprawami.
Natrzyj porządnie mięso i odstaw na co najmniej 60 minut do lodówki.
Jabłka umyj. Jedno jabłko włóż do środka mięsa. Pozostałe pokrój na większe kawałki i obłóż wokół mięsa.
Przełóż mięso do naczynia, obłóż owocami.
Piecz kurczaka w temperaturze około 200 stopni przez mniej więcej 45 minut. W razie konieczności przedłuż czas. Co jakiś czas, podlewaj powstałym sosem.
*Danie możesz wykonać w inny sposób - owoce możesz pokroić na kawałki i włożyć do mięsa i zapiec.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Tradycyjny obiad wielkanocny - rosół i mięsiwo podano do stołu
Tradycyjny obiad wielkanocny może składać się z różnych dań. Zazwyczaj jest to rosół i pieczone mięso. W artykule zaproponujemy Wam bardzo klasyczne rozwiązanie. Jeżeli szukacie inspiracji, to nie mogliście trafić lepiej. Przepis znajdziecie poniżej.
Tradycyjny rosół z kury:
Składniki:
1 kurczak
300-350 g wołowiny
podroby
około 2,5 - 3 l wody
1 włoszczyzna
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe - do smaku
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyj, pokrój na części.
Pozostałe mięso podziel na części, umyj. Włóż do garnka. Zalej zimną wodą. Posól i postaw na małym ogniu.
W międzyczasie wybieraj powstające szumowiny.
Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Pod uchyloną pokrywką.
Przygotuj włoszczyznę. Obierz, opłucz, pokrój w razie konieczności.
Warzywa włóż do rosołu. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu jeszcze przez półtorej godziny. W razie konieczności dłużej.
Podawaj z ugotowanym makaronem np. krajanką. Rosół posyp natką pietruszki.
Kaczka ze śliwkami:
Składniki:
1 kaczka
1-2 gruszki
niepełna szklanka śliwek suszonych
2-3 jabłka
majeranek, sól, pieprz
2-3 cebuli
Wykonanie:
Umyj mięso, oczyść, osusz. Odetnij skrzydła i szyję. Później natrzyj całą kaczkę przyprawami.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Umieść cebulę w środku kaczki.
Przygotuj naczynie i włóż mięso. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obierz jabłka, gruszki i pokrój na części.
Napełnij nimi kaczkę
Zepnij kaczkę szpilkami lub specjalnymi wykałaczkami.
Włóż do brytfanki i posmaruj oliwą.
Tak przygotowaną kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna osiągnąć mniej więcej 180 stopni.
Piecz kaczkę przez 120 minut. Co jakiś czas podlewaj mięso.
Pół godziny przed wyciągnięciem, zdejmij pokrywkę i chwilę zapiecz, aby mięso się zarumieniło.
Obiad wielkanocny wegetariański
Tradycyjny obiad wielkanocny? Przepisy na niego są bardzo różne. Co ciekawe, obiad wielkanocny wegetariański to w dalszym ciągu nieczęste rozwiązanie w polskiej kuchni, ale jednak taka wersja się zdarza. Co możemy zaserwować w takim wydaniu? Szczególnie polecamy: