Obiad wielkanocny - staropolskie dania i nie tylko. Tradycyjny pieczony kurczak lub kaczka

Obiad wielkanocny to dla wielu spore wyzwanie. Zwłaszcza jeżeli to my gościmy bliskich. Świąteczny obiad powinien być nie tylko smaczny, ale i musi się odpowiednio prezentować. Podpowiadamy, co może znaleźć się na wielkanocnym stole.

Co na obiad wielkanocny? Kurczak, w nieco innym wydaniu

Co na obiad wielkanocny sprawdzi się najlepiej? Kiedy myślimy o świątecznym posiłku, na myśl przychodzą nam wszelkiego typu mięsiwa. W sosach, pieczone, smażone, gotowane lub faszerowane. Oto jeden z przepisów, który może nas pozytywnie zaskoczyć. Aromat rozejdzie się po całym domu, a mięso rozpłynie w ustach. Przepis znajdziecie tutaj:

Co podać na obiad wielkanocny? Zdecydowanie nadziewanego kurczaka!

Składniki:

  • 1 swojski kurczak
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka domowego bulionu warzywnego
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
  • trochę grzybów
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkamiKurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami shutterstock

Wykonanie:

  1. Umyj porządnie kurczaka.
  2. Nasmaruj go przyprawami.
  3. Ugotuj kaszę z dodatkiem domowej kostki rosołowej.
  4. Dalej przecedź kaszę.
  5. Umyj porządnie grzyby, pokrój na plasterki. Podduś je na patelni z dodatkiem oliwy.
  6. Dodaj ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Jeżeli farsz jest zbyt płynny, możesz dodać bułkę tartą.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Włóż farsz do wnętrza kurczaka.
  10. Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
  11. Później odstaw kurczaka pod przykryciem na kwadrans.
  12. Kurczaka warto podawać z przygotowanym osobno sosem.

Tradycyjne obiady wielkanocne - kurczak w jabłkach

Tradycyjne obiady wielkanocne to zazwyczaj mięsne dania. Kurczak w jabłkach to jedna z bardziej popularnych potraw, jakie serwuje się na wielkanocnym stole. Mięso z dodatkiem słodkich jabłek to propozycja dla tych, którzy lubią słodkie smaki. Recepturę znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • kurczak
  • około 5-6 jabłek
  • sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek suszony, zioła prowansalskie
  • 6 łyżek oleju

Pieczony kurczak / zdjęcie ilustracyjnePieczony kurczak / zdjęcie ilustracyjne vaivirga /Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Wykonanie:

  1. Kurczaka umyj. Oczyść w środku, jeżeli to konieczne.
  2. Przygotuj marynatę.
  3. Wymieszaj olej z przyprawami.
  4. Natrzyj porządnie mięso i odstaw na co najmniej 60 minut do lodówki.
  5. Jabłka umyj. Jedno jabłko włóż do środka mięsa. Pozostałe pokrój na większe kawałki i obłóż wokół mięsa.
  6. Przełóż mięso do naczynia, obłóż owocami.
  7. Piecz kurczaka w temperaturze około 200 stopni przez mniej więcej 45 minut. W razie konieczności przedłuż czas. Co jakiś czas, podlewaj powstałym sosem.

*Danie możesz wykonać w inny sposób - owoce możesz pokroić na kawałki i włożyć do mięsa i zapiec.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Tradycyjny obiad wielkanocny - rosół i mięsiwo podano do stołu

Tradycyjny obiad wielkanocny może składać się z różnych dań. Zazwyczaj jest to rosół i pieczone mięso. W artykule zaproponujemy Wam bardzo klasyczne rozwiązanie. Jeżeli szukacie inspiracji, to nie mogliście trafić lepiej. Przepis znajdziecie poniżej.

Tradycyjny rosół z kury:

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 300-350 g wołowiny
  • podroby
  • około 2,5 - 3 l wody
  • 1 włoszczyzna
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe - do smaku

Rosół (zdjęcie ilustracyjne)Rosół (zdjęcie ilustracyjne) Fot. go_han_na/Pixabay

Wykonanie:

  1. Kurczaka dokładnie umyj, pokrój na części.
  2. Pozostałe mięso podziel na części, umyj. Włóż do garnka. Zalej zimną wodą. Posól i postaw na małym ogniu.
  3. W międzyczasie wybieraj powstające szumowiny.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Pod uchyloną pokrywką.
  5. Przygotuj włoszczyznę. Obierz, opłucz, pokrój w razie konieczności.
  6. Warzywa włóż do rosołu. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu jeszcze przez półtorej godziny. W razie konieczności dłużej.
  7. Podawaj z ugotowanym makaronem np. krajanką. Rosół posyp natką pietruszki.

Kaczka ze śliwkami:

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1-2 gruszki
  • niepełna szklanka śliwek suszonych
  • 2-3 jabłka
  • majeranek, sól, pieprz
  • 2-3 cebuli

Kaczka śliwkiKaczka śliwki fot. freeskyline / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Umyj mięso, oczyść, osusz. Odetnij skrzydła i szyję. Później natrzyj całą kaczkę przyprawami.
  2. Cebule obierz, pokrój w piórka. Umieść cebulę w środku kaczki.
  3. Przygotuj naczynie i włóż mięso. Odstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia obierz jabłka, gruszki i pokrój na części.
  5. Napełnij nimi kaczkę
  6. Zepnij kaczkę szpilkami lub specjalnymi wykałaczkami.
  7. Włóż do brytfanki i posmaruj oliwą.
  8. Tak przygotowaną kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna osiągnąć mniej więcej 180 stopni.
  9. Piecz kaczkę przez 120 minut. Co jakiś czas podlewaj mięso.
  10. Pół godziny przed wyciągnięciem, zdejmij pokrywkę i chwilę zapiecz, aby mięso się zarumieniło.

Obiad wielkanocny wegetariański

Tradycyjny obiad wielkanocny? Przepisy na niego są bardzo różne. Co ciekawe, obiad wielkanocny wegetariański to w dalszym ciągu nieczęste rozwiązanie w polskiej kuchni, ale jednak taka wersja się zdarza. Co możemy zaserwować w takim wydaniu? Szczególnie polecamy:

Zobacz też: Co można zrobić z jajek na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na wielkanocne menu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.