Rosół to zupa, która sprawdza się doskonale, kiedy za oknem szaro i deszczowo. To tradycyjne danie będzie miało idealny smak, jeśli zostanie doprawione we właściwy sposób. Kiedy go doprawiać? Podpowiadamy, jakich błędów nie powinno się popełniać.
Zobacz wideo Przepis na domowy chleb
Rosół powinno się solić pod koniec gotowania
Lubczyk, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. To podstawowe przyprawy, jakie powinny pojawić się w każdym rosole. Kiedy solić rosół? Najlepiej robić to pod koniec gotowania. Jeśli posoli się zupę za szybko, może nie nabrać koloru i pozostanie zbyt jasna. Sól warto dodać kilka minut przed końcem gotowania. Z kolei liść laurowy i ziele angielskie można dodać na początku gotowania.
Przepis na tradycyjny rosół z kurczaka
Składniki:
- kurczak,
- trzy marchwie,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- natka pietruszki,
- dwa liście laurowe,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- świeży lub suszony lubczyk,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Podziel kurczaka na części. Opłucz go i zagotuj w dużym garnku z wodą.
- Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin.
- Do gotującego się mięsa dodaj warzywa: marchew, seler, pietruszkę i cebulę.
- Gotuj całość na małym ogniu przez około jedną godzinę.
- Po tym czasie dodaj sól, pietruszkę i lubczyk. Gotuj zupę przez kolejne kilkanaście minut.
- Spróbuj zupę i dopraw ponownie solą i pieprzem do smaku. Wyłącz gaz pod garnkiem.
- Rosół podawaj z makaronem nitki lub innym ulubionym oraz z dodatkiem natki pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl