-
Haps
-
Jak przygotować
- Babka na Wielkanoc - przepis, z którym nie grozi ci zakalec. Ewa Wachowicz stawia na prostotę i warstwy
Babka na Wielkanoc - przepis, z którym nie grozi ci zakalec. Ewa Wachowicz stawia na prostotę i warstwy
Babka na Wielkanoc, która zawsze się udaje, jest pyszna, wilgotna i banalna w wykonaniu? Oto i ona - babka wielkanocna Ewy Wachowicz. Co ją odróżnia od innych babek? Apetyczne warstwy, które na myśl przywodzą afrykańskie zwierzę. Lepszego ciasta na Wielkanoc nie znajdziesz w całym Internecie.
Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Co nas wkurza podczas wielkanocnych przygotowań? Rozlewający się lukier, pękające jajka i babka z zakalcem. Rozwiązania dwóch pierwszych problemów już wam zdradziliśmy, czas na przepis na babkę wielkanocną, która zawsze udaje się perfekcyjnie, a do tego ma piękne prążki. Ewa Wachowicz zdecydowanie wie, co robi, bo babka z jej przepisu jest wilgotna, delikatna i przepięknie prezentuje się na stole. Jak zrobić babkę-zebrę Ewy Wachowicz? Przepis jest tak prosty, że chyba bardziej się nie da.
Z tym przepisem zakalec ci nie grozi. Babka na Wielkanoc Ewy Wachowicz
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 350 g cukru
- 4 średnie jajka
- 3/4 szklanki śmietany lub mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Sposób wykonania:
- Masło musi być zupełnie miękkie, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki. Inne składniki także powinny mieć temperaturę pokojową.
- Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Następnie, cały czas miksując, dodawaj cukier, a kiedy masa będzie już gładka, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
- Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Teraz partiami dodawaj mąkę na przemian z mlekiem lub śmietaną, mieszając lub miksując na wolnych obrotach.
- Kiedy składniki utworzą już gładką masę, dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wmasuj je w ciasto, najlepiej za pomocą szpatułki. Ważne jest, by mieszać wolno i delikatnie, inaczej piana opadnie i babka nie będzie dostatecznie puszysta.
- Połowę powstałej masy odlej do innej miski. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę na babkę. Środek natłuść masłem i oprósz bułką tartą, by ciasto nie przywarło. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na przemian ciasto białe i ciasto czekoladowe.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz babkę przez ok. 1,5 godziny. Po ostudzeniu możesz dowolnie ozdobić.
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl