Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody

Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z wody i zastąpić ją nabiałem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie trzeba chyba nikomu udowadniać, że Okrasa zna się na rzeczy. Szczególnie jeśli chodzi o tradycyjną, polką kuchnie! Tu z kolei flagowych rarytasów nie brakuje. Warto jednak pod lupę wziąć kultowe ciasto na pierogi. Czasami mała zmiana w składzie całkowicie odmieni sprężystość, a także smak. 

Idealne ciasto na pierogi - Karol Okrasa radzi jak je zrobić 

Chociaż klasyczne, babcine ciasto na pierogi opiera się na maksymalnie prostym i krótkim składzie, warto nieco poeksperymentować. Czasami tego typu zmiana nawyków może dać całkiem odmienny, ale i perfekcyjny efekt. Mowa tu nie tylko o smaku, który dosłownie rozpływa się w ustach, ale także strukturze ciasta, które w magiczny sposób staje się o wiele bardziej plastyczne i jędrne. 

Karol Okrasa lubuje się w doskonaleniu tradycyjnych smaków. Dlatego w jego przepisie na ciasto na pierogi na próżno szukać wody. Szef kuchni dodaje za to mleko i roztopione masło. Dzięki tym dwóm składnikom ciasto będzie miękkie, delikatne i wyjątkowo smaczne. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Przepis na ciasto na pierogi według Karola Okrasy 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 120-150 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Masło przełóż do rondelka, zalej mlekiem i zacznij podgrzewać na małym ogniu. 
  2. W tym czasie mąkę przesiej do dużej miki. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. 
  3. Kolejnym krokiem jest przelanie nabiału do produktów sypkich - całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw na kilka minut, by składniki przestygnęły. 
  4. Po tym czasie przejdź do wyrabiania ciasta - powinno nie lepić się nadmiernie do rąk, być elastyczne i jednolite. 
  5. Tak przygotowaną kulę podziel na trzy części, każdą zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut leżakowania.
  6. Jedną porcję rozwałkuj na cienki płat, z którego następnie wycinaj okręgi. 
  7. Ciasto hojnie nadziej farszem i przejdź do lepienia pierogów. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA