Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie trzeba chyba nikomu udowadniać, że Okrasa zna się na rzeczy. Szczególnie jeśli chodzi o tradycyjną, polką kuchnie! Tu z kolei flagowych rarytasów nie brakuje. Warto jednak pod lupę wziąć kultowe ciasto na pierogi. Czasami mała zmiana w składzie całkowicie odmieni sprężystość, a także smak.
Chociaż klasyczne, babcine ciasto na pierogi opiera się na maksymalnie prostym i krótkim składzie, warto nieco poeksperymentować. Czasami tego typu zmiana nawyków może dać całkiem odmienny, ale i perfekcyjny efekt. Mowa tu nie tylko o smaku, który dosłownie rozpływa się w ustach, ale także strukturze ciasta, które w magiczny sposób staje się o wiele bardziej plastyczne i jędrne.
Karol Okrasa lubuje się w doskonaleniu tradycyjnych smaków. Dlatego w jego przepisie na ciasto na pierogi na próżno szukać wody. Szef kuchni dodaje za to mleko i roztopione masło. Dzięki tym dwóm składnikom ciasto będzie miękkie, delikatne i wyjątkowo smaczne.
Składniki:
Sposób przygotowania: