-
Haps
-
Jak przygotować
- Faszerowane jajka to przeżytek, teraz robi się ten przysmak. Podaj go na ciepło, a goście oniemieją z wrażenia
Faszerowane jajka to przeżytek, teraz robi się ten przysmak. Podaj go na ciepło, a goście oniemieją z wrażenia
Wielkanocne jajka mogą w końcu się przejeść, dlatego aby mieć coś w zanadrzu proponujemy ten ciepły przysmak. Zapieczony i podawany z sosem zwali z nóg każdego gościa. Może konkurować z faszerowanym jajkiem o najlepszą przystawkę.
Wielkanoc już za pasem. Świąteczne szaleństwo za niedługo się zacznie, a to również oznacza, że menu też będzie musiało być gotowe. Niektórzy dalej nie są pewni co w te dni podać, dlatego postanowiliśmy ten wybór nieco ułatwić. Zamiast ciągle powtarzających się jajek, których będzie aż nadto, podaj faszerowane pieczarki. Nadadzą one świeżości na świątecznym stole i będą ciekawą, ciepłą przekąską. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, lecz wcale takie nie jest. Wystarczy kilka prostych kroków i ruchów, a jedna z najsmaczniejszych przystawek będzie gotowa. Podany przepis możesz dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji smakowych.
Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód
Przepis na faszerowane pieczarki
Składniki
- 12 dużych pieczarek,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- pół szklanki bułki tartej,
- kostka żółtego sera,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pieczarki przemyj z nieczystości i osusz. Następnie przekrój je na pół i usuń środek.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobno. Wydrążone środki z pieczarek również pokrój. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa i resztki grzybów. Powinny się zrumienić, dlatego co jakiś czas je zamieszaj, aby się nie spaliły.
- Na patelnie z warzywami wsyp bułkę tartą i posiekaną pietruszkę, zamieszaj i przez chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i dodaj starty na grubych oczkach żółty ser.
- Każdą część pieczarki wypełnij obficie farszem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.
- Podawaj na gorąco z ulubionym sosem. Smacznego!
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl