Wielkanocne jajka mogą w końcu się przejeść, dlatego aby mieć coś w zanadrzu proponujemy ten ciepły przysmak. Zapieczony i podawany z sosem zwali z nóg każdego gościa. Może konkurować z faszerowanym jajkiem o najlepszą przystawkę.
Fot. Shutterstock, Alexander Prokopenko
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc już za pasem. Świąteczne szaleństwo za niedługo się zacznie, a to również oznacza, że menu też będzie musiało być gotowe. Niektórzy dalej nie są pewni co w te dni podać, dlatego postanowiliśmy ten wybór nieco ułatwić. Zamiast ciągle powtarzających się jajek, których będzie aż nadto, podaj faszerowane pieczarki. Nadadzą one świeżości na świątecznym stole i będą ciekawą, ciepłą przekąską. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, lecz wcale takie nie jest. Wystarczy kilka prostych kroków i ruchów, a jedna z najsmaczniejszych przystawek będzie gotowa. Podany przepis możesz dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji smakowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód
Przepis na faszerowane pieczarki
Składniki
12 dużych pieczarek,
średnia cebula,
4 ząbki czosnku,
łyżka masła,
pół szklanki bułki tartej,
kostka żółtego sera,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Pieczarki przemyj z nieczystości i osusz. Następnie przekrój je na pół i usuń środek.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobno. Wydrążone środki z pieczarek również pokrój. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa i resztki grzybów. Powinny się zrumienić, dlatego co jakiś czas je zamieszaj, aby się nie spaliły.
Na patelnie z warzywami wsyp bułkę tartą i posiekaną pietruszkę, zamieszaj i przez chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i dodaj starty na grubych oczkach żółty ser.
Każdą część pieczarki wypełnij obficie farszem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.