Wielkanocna pascha z przepisu Ani Starmach. "Nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje"

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także tradycyjnych wypieków jak babka czy mazurek. Warto jednak przygotować także paschę, czyli nic innego jak kultowy, świąteczny deser. Ania Starmach zdradza swój przepis, który opiera się na odpowiednio przygotowanym twarogu, jajecznej masie i dużej porcji kolorowych bakalii.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma Wielkanocy bez łakoci i domowych wypieków. Warto w tym roku postawić na polską tradycję i zaserwować kultową paschę. Jej sekretem jest kilka ważnych szczegółów takich jak najlepszej jakości skład i odpowiednia kolejność łączenia produktów. Przepis Ani Starmach to bułka z masłem, jednak efekt powali domowników i gości na kolana. Receptura pochodzi z jej oficjalnej strony.

Wielkanocna pascha z przepisu Ani Starmach 

Pascha to kultowy deser serwowany na Wielkanoc, który przywędrował do nas z terenów Rosji. Deser przygotowuje się w wielu domach jedynie z okazji wiosennego święta, warto jednak wiedzieć, że nie ma w tym nic trudnego, a wręcz przeciwnie! Kluczowe są jednak składniki najwyższej jakości, ubijanie masy w odpowiednim czasie oraz duża porcja dodatków takich jak np. bakalie. 

Receptura Ani Starmach bije pozostałe na łopatki. Jest łatwa, szybka, a efekt to prawdziwe niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest trzykrotnie zmielony ser biały, świeże jajka, a raczej tylko żółtka oraz szklanka delikatnej kremówki. Później wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie, połączyć masę z dodatkami i gotowe! Jak pisze na swoim kulinarnym blogu autorka przepisu: Delikatna pascha będzie ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje!

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Przepis Ani Starmach na paschę z bakaliami

Składniki: 

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera,
  • szklanka śmietanki kremówki 36 proc.
  • 200 g masła, 
  • 7 żółtek,
  • 2 laski wanilii,
  • 200 g cukru pudru,
  • pół szklanki rodzynek moczonych w rumie, 
  • pół szklanki skórki pomarańczowej, 
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej misy przełóż ser z 1/4 cukru pudru i masłem. 
  2. Pozostały cukier przesyp do miski z żółtkami. Ubijając, wlewaj cienkim strumieniem śmietankę. 
  3. Tak powstałą masę jajeczno-śmietanową wzbogać ziarnami z aski wanilii. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Wówczas dodaj ją do wcześniej przygotowanego sera. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Na koniec dodaj drobno pokrojone bakalie - wszystkie orzechy, skórkę z pomarańczy oraz namoczone w trunku rodzynki. 
  6. Paschę przełóż do durszlaka wyłożonego wcześniej pieluszką tetrową. Pod spód podłóż głęboki talerz, b nadmiar płyny z paschy mógł swobodnie ściekać. 
  7. Wierzch paschy również przykryj ściereczką lub pieluchą, a następnie obciąż ciężkim przedmiotem np. kamieniem czy moździerzem. 
  8. Pozostaw w lodówce przez całą noc. Po tym odwiń paschę z pakunku i serwuj na wielkanocnym stole. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.