Jak zrobić domowy majonez? Jedna przyprawa sprawi, że sklepowe gotowce się schowają

Za pasem święta, czyli czas jajek i majonezu. Oczywiście ceny białego smarowidła uparcie nie spadają, dlatego podpowiemy, jak zrobić domowy majonez, ale nie taki zwykły - będzie smaczniejszy i ładniejszy. Jaki jest sekret? Już szczypta kurkumy sprawi, że majonez zyska niepowtarzalny smak, a jego kolor będzie zachęcał do pałaszowania go prosto ze słoika. Zaserwujcie gościom śliniaki - ten majonez jest taki pyszny, że ślinka może pocieknąć.

Więcej przepisów idealnych na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie ma to jak swój, domowy majonez. Jest bardzo łatwy do zrobienia, gęsty i kremowy, a dzięki dodatkowi kurkumy - jeszcze smaczniejszy. Będzie idealny do jajek i wędlin na zimno, a jeśli chcesz zaskoczyć wielkanocnych gości, dodaj go do sałatki jarzynowej i zorganizuj konkurs - kto zgadnie, co to za magiczny składnik, dostanie w nagrodę porcję jajek w majonezie ekstra. 

Domowy majonez - przepis z odrobiną kurkumy

Składniki:

  • 1 duże jajko "od szczęśliwej kurki"
  • 250 ml oleju roślinnego
  • mała łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny (w zależności od upodobania)
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Skorupkę jajka sparz wrzątkiem, następnie rozbij je, żółtko włóż do głębokiego i wąskiego naczynia, białko zostaw do innych potraw. 
  2. Do żółtka dodaj musztardę, ocet oraz kurkumę. Następnie za pomocą ręcznego blendera zacznij całość miksować, nie odrywając główki blendera od dna.
  3. Kiedy składniki się już połączą, cienką strużką wlewaj olej. Ważne jest, by robić to bardzo powoli i partiami, a także nie odrywać blendera od dna naczynia. 
  4. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem najpierw na boki, następnie góra-dół. Dolej resztę oleju, a kiedy majonez będzie już kremowy i gęsty, dopraw go solą i pieprzem. 
  5. Blenduj jeszcze 2 minuty i przełóż majonez do słoiczków. Z racji tego, że jest to produkt domowy i bez konserwantów, najlepiej zjeść go w przeciągu 5 dni od przygotowania. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA