Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na stole. Ten wypiek jest obłędnie smaczny i nie trzeba wiele, by wyglądał pięknie. Podpowiadamy, jak udekorować mazurka, by zaskoczyć gości.
Najprostszym sposobem na dekorowanie mazurka jest wylanie na wierzch ciasta polewy. Możesz zaszaleć z jej kolorem - nie musi być to tradycyjna czekoladowa polewa. Możemy użyć również dodatkowej polewy w kontrastowym kolorze, by namalować bazie. Świetnie sprawdzą się również bakalie, z których można ułożyć fantazyjne wzory - na przykład wielkanocne - lub rozsypać je po cieście, by tworzyły artystyczny nieład.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wierzch mazurka można udekorować również skórką pomarańczową, rodzynkami, czy suszonymi śliwkami bądź malinami. Używając suszonych owoców, można wyczarować naprawdę wspaniałą dekorację. A rada mojej znajomej cukierniczki jest jedna - "Nie ograniczaj swojej wyobraźni".
Jeśli nie chcesz układać bakalii w fantazyjne wzory lub pracować wyłącznie na polewie, masz do wyboru inne, ciekawsze opcje. Do udekorowania mazurka wielkanocnego możesz użyć również: