Każdemu może znudzić się tradycyjna babka drożdżowa. Choć smakuje obłędnie, nie wyróżnia się wyglądem na tle innych ciast. Możesz jednak w prosty sposób sprawić, że będzie gwiazdą wielkanocnego stołu. Przygotuj babkę à la zebra. Będzie smakowita i również ozdobna.
Przygotowanie babki drożdżowej zaczynamy od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże wkruszamy do naczynia i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy również cukier oraz przesiewamy mąkę. Całość mieszamy, zakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie wszystkie składniki (oprócz kakao) dzielimy na pół i osobno przygotowujemy ciasto jasne oraz ciasto ciemne. W obu przypadkach proces jednak będzie wyglądał tak samo. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, delikatnie podgrzane mleko oraz połowę rozczynu. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub używamy do tego miksera planetarnego z końcówką w kształcie haka. Cały proces powtarzamy z pozostałą częścią składników, z tym wyjątkiem, że oprócz mąki przesiewamy także kakao. Jeśli ciasto będzie zbyt jasne, można dodać go nieco więcej. Zarówno ciasto jasne, jak i ciasto ciemne odstawiamy przykryte ściereczkami na około 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie podwoją swoją objętość dlatego ważne jest, by naczynia, w których się znajdują były odpowiednio duże. W innym wypadku wyrośnięte ciasto się nie zmieści.
Foremkę do babki z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyjątkiem jest forma silikonowa, której z reguły nie trzeba natłuszczać. Do środka kładziemy na przemian ciasto jasne oraz ciasto ciemne, tworząc finezyjne wzory i pasy. Gdy wykorzystamy zawartość obu naczyń, odstawiamy formę z ciastem na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza (góra dół) i pieczemy przez około 40-45 minut. Po wyciągnięciu z pieca, należy jeszcze ciepłą babkę drożdżową wyciągnąć z foremki i studzić na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Będzie smakować wyśmienicie, a swoim nietypowym wyglądem przykuje uwagę każdego. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl