Wielkanocna babka drożdżowa pasiasta niczym zebra. Podziel składniki na pół i niech dzieje się magia

Ciekawy wygląd i obłędny smak w jednym cieście. Choć trzeba tu trochę cierpliwości, efekty mogą zaskoczyć. Babka drożdżowa w wersji ? la zebra nie jest skomplikowana w przygotowaniu, a robi niesamowite wrażenie na wielkanocnym stole. Swoją "prezencją" pokona nawet tradycyjnego mazurka.

Każdemu może znudzić się tradycyjna babka drożdżowa. Choć smakuje obłędnie, nie wyróżnia się wyglądem na tle innych ciast. Możesz jednak w prosty sposób sprawić, że będzie gwiazdą wielkanocnego stołu. Przygotuj babkę à la zebra. Będzie smakowita i również ozdobna.

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 30 g kakao.

Składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 20 g maki pszennej,
  • 20 g cukru,
  • cukier puder do dekoracji,
  • masło i bułka tarta do pieczenia.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka drożdżowa à la zebra. Składniki podziel na pół

Przygotowanie babki drożdżowej zaczynamy od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże wkruszamy do naczynia i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy również cukier oraz przesiewamy mąkę. Całość mieszamy, zakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. 

W międzyczasie wszystkie składniki (oprócz kakao) dzielimy na pół i osobno przygotowujemy ciasto jasne oraz ciasto ciemne. W obu przypadkach proces jednak będzie wyglądał tak samo. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, delikatnie podgrzane mleko oraz połowę rozczynu. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub używamy do tego miksera planetarnego z końcówką w kształcie haka. Cały proces powtarzamy z pozostałą częścią składników, z tym wyjątkiem, że oprócz mąki przesiewamy także kakao. Jeśli ciasto będzie zbyt jasne, można dodać go nieco więcej. Zarówno ciasto jasne, jak i ciasto ciemne odstawiamy przykryte ściereczkami na około 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie podwoją swoją objętość dlatego ważne jest, by naczynia, w których się znajdują były odpowiednio duże. W innym wypadku wyrośnięte ciasto się nie zmieści.

Foremkę do babki z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyjątkiem jest forma silikonowa, której z reguły nie trzeba natłuszczać. Do środka kładziemy na przemian ciasto jasne oraz ciasto ciemne, tworząc finezyjne wzory i pasy. Gdy wykorzystamy zawartość obu naczyń, odstawiamy formę z ciastem na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza (góra dół) i pieczemy przez około 40-45 minut. Po wyciągnięciu z pieca, należy jeszcze ciepłą babkę drożdżową wyciągnąć z foremki i studzić na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Będzie smakować wyśmienicie, a swoim nietypowym wyglądem przykuje uwagę każdego. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: