Barszcz biały to jedna z tradycyjnych zup, które serwuje się w Wielkanoc. Do przygotowania tego dania niezbędny jest zakwas. Jego wykonanie wymaga czasu i cierpliwości, ale smak, jaki będzie miała zupa, wynagrodzi włożony w jej przyrządzenie wysiłek.
Zobacz wideo Przepis na domowy chleb
Przepis na zakwas na barszcz biały. Sposób na idealną zupę
Do przygotowania zakwasu na barszcz biały będą potrzebne mąka pszenna razowa, letnia woda, czosnek, pieprz ziarnisty, majeranek, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Składniki:
- pięć łyżek mąki pszennej razowej typ 1850,
- pół litra przegotowanej, letniej wody,
- trzy ząbki czosnku,
- trzy ziarna czarnego pieprzu,
- łyżka majeranku,
- dwa liście laurowe,
- pięć ziaren ziela angielskiego
Zakwas pozostaw na kilka dni pod przykryciem
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój na mniejsze kawałki ząbki czosnku.
- Wsyp do słoika mąkę pszenną razową, dodaj do niej przegotowaną, letnią wodę. Następnie wrzuć do mieszanki ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu i majeranek. Wymieszaj dokładnie całość.
- Przygotowany słoik przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Zakwas należy codziennie mieszać. Powinien być gotowy po czterech dniach.
- Kiedy zakwas się ukisi, przecedź go przez sitko i wstaw do lodówki w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce.
Czy można przyspieszyć proces powstawania zakwasu?
Do zakwasu na barszcz biały można dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków, kawałek chleba na zakwasie lub odrobinę soku z kiszonej kapusty. Dzięki tym składnikom przyspieszy się proces dojrzewania zakwasu. Przygotowany zakwas można przecedzić przez gazę. Gotowy zakwas może być przechowywany w lodówce przez około dwa tygodnie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl