Wielkanocne sosy na dwa sposoby. Idealne do jajek i wędlin. To one nadadzą świeżości na stole

Wielkanocne przekąski podawane z sosami zawsze smakują lepiej. Obok chrzanu i majonezu dobrze postawić też coś innego, co zaskoczy kubki smakowe. My proponujemy aż 2 sosy, które podkręcą smak dodatków. Takich połączeń możesz się nie spodziewać.

Na świątecznym stole pojawiają się takie klasyczne dania jak barszcz biały, żurek, czy jajka lub wędliny. Dwie ostatnie propozycje zawsze lepiej podawać z dodatkami, które sprawią, że nie będą one suche i bez wyrazu. Aby zapewnić najlepsze doznania smakowe proponujemy przygotować wyjątkowe sosy. Pierwszy z nich to połączenie chrzanu, cytryny i ziół. Drugi natomiast ma bogatszy skład. Znajdziemy w nim kapary, oliwki, a także musztardę. Najlepiej smakują z gotowanymi jajkami i domowymi wędlinami. Nieważne, który wybierzesz i tak będziesz zadowolony.

Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną

Przepis na wielkanocny sos cytrynowo-chrzanowy

Składniki

  • 4 jajka,
  • pół cytryny,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • rzeżucha,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut. Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia i obierz.
  2. Z zimnych jajek wyjmij żółtka i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Umieść je w miseczce i utrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do żółtek wsyp pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wlej również śmietanę, dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
  4. Koperek, szczypiorek i rzeżuchę posiekaj na drobno i dodaj do mieszanki. Białka ugotowanych jajek również pokrój i dodaj do całości.
  5. Sos dopraw solą i pieprzem. Na koniec umieść go do lodówki na około 2 godziny.

Przepis na wielkanocny sos oliwkowo-musztardowy

Składniki

  • szklanka oleju arachidowego,
  • 4 jajka,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • łyżka białego octu winnego,
  • łyżka posiekanych kaparów,
  • 3 łyżki drobno posiekanych zielonych oliwek,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj przez około 10 minut, na twardo. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia, obierz i oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w większej miseczce i utrzyj z musztardą. Małym strumieniem wlewaj do mieszanki olej, cały czas mieszaj.
  3. Dodaj ocet, kapary, oliwki, posiekane białka, zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.