Szybkie ciasto czekoladowe pobije smakiem nawet brownie. Będzie miękkie i wilgotne, ale nie odchodź od rondelka

Jeśli chodzi za tobą ochota na szybkie i proste ciasto, najlepiej podwiń rękawy i poszukaj czekolady schowanej "dla gości". Przepis na ciasto, które dziś ci zaprezentujemy, jest idealny do kawki oraz na wieczorne łasuchowanie przy ulubionym serialu. Jaki jest jego sekret? Nie spuszczaj z oczu rondelka - jeśli zawartość zacznie bulgotać - po zawodach...

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szybkie ciasto czekoladowe to idealny pomysł, gdy masz kwadrans wolnego czasu i nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Przepis nie może się nie udać, chyba że zagotujesz masło, dlatego jak je podgrzewasz, nie spuszczaj z oczu rondelka, a gdy np. zadzwoni telefon - niech odbierze ktoś inny. Oprócz tego mamy jeszcze jedną wskazówkę - najlepiej użyć czekolady deserowej, lub pół na pół gorzkiej i mlecznej, oczywiście bez dodatków. Takie ciacho to czekoladowy raj.

Szybkie ciasto czekoladowe - przepis

Składniki:

  • ok. 100-120 g czekolady (najlepiej deserowej lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
  • 80 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2 średnie jajka
  • ok. 130 ml mleka
  • ok. 150 g cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: polewa czekoladowa z czekolady, masła i odrobiny kremówki

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, ze wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj rondelek lub mały garnuszek i włóż do niego masło. Włącz minimalną moc palnika i kiedy masło zacznie się rozpuszczać, dodaj pokruszoną czekoladę.
  3. Mieszaj co chwilę, uważając by masa się nie zagotowała. Kiedy otrzymasz już gęsty krem, dodaj mleko, wymieszaj i zdejmij rondelek z palnika. 
  4. Białka oddziel od żółtek (jajka wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem). Żółtka wlej do miski i dodaj cukier. Za pomocą miksera na szybkich obrotach utrzyj całość na kogel-mogel. Białka z kolei ubij na sztywną pianę. 
  5. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do miski z żółtkami ostrożnie wlej przestudzoną masę czekoladową i cały czas miksując, dodawaj mąkę. Miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą. 
  6. Na koniec dodaj pianę z białek i ostrożnie wmasuj ją w ciasto. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut. 

Po upieczeniu ciasto udekoruj polewą czekoladową lub oprósz cukrem pudrem. 

Wskazówka: Do tego ciasta możesz dodać owoce z kompotu lub nalewki. Świetnie sprawdzą się wiśnie lub porzeczki. Świetnie sprawdzi się także kandyzowana skórka pomarańczowa lub kawałki orzechów. 

Więcej o: