Przepis na polonezy schabowe, czyli soczyste roladki z dużą porcją farszu. Ewa Wachowicz ma na nie swój patent

Masz dosyć suchego mięsa podanego na obiad? Ewa Wachowicz ma na to wyśmienity sposób. Mowa tu o obłędnych polonezach schabowych, czyli niczym innym jak soczystych roladkach kryjących wyśmienity farsz. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, jednak połączenie dwóch sosów to prawdziwy as w rękawie!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu słynie z kultowych potraw, ale także prostoty, która gwarantuje obłędny smak i szybkie wykonanie. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczasowy jadłospis i zamiast udanych kotletów lub suchej pieczeni zaserwować polonezy schabowe z receptury Ewy Wachowicz

Polonezy schabowe z receptury Ewy Wachowicz- ten skład to podstawa

Gdy do domowego menu wkradła się nuda i pewnego rodzaju rutyna warto postawić na sprawdzone i smaczne przepisy, bazujących na podstawowych składnikach, które niemal każdy ma w lodówce. Idealnym przykładem są zatem polonezy schabowe, czyli ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów. 

Mięso to jednak nie wszystko - polonezy schabowe z przepisu Ewy Wachowicz kryją w środku soczysty farsz, który bazuje m.in. na pieczarkach, cebuli czy esencjonalnych sosach. Połączenie musztardy i pomidorowego przecieru gwarantuje spektakularny efekt i obłędny smak. Receptura to bułka z masłem i dosłownie trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie farszu, drugi nadziewanie mięsa i trzeci smażenie na gorącym maśle klarowanym. Efekt wow gwarantowany!

Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Przepis na polonezy schabowe według Ewy Wachowicz

Składniki na farsz: 

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • masło klarowane do smażenia,
  • łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól i pieprz. 

Dodatkowo: 

  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • mąka do obtoczenia,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu dokładnie wyszoruj pieczarki lub obierz je ze skórki. Grzyby pokrój w grube plastry lub kostkę i wrzuć na rozgrzane masło klarowane. Podsmaż na złoty, rumiany kolor, a w połowie procesu dodaj poszatkowaną cebulę. 
  2. Pod koniec przypraw składniki solą i pieprzem, a następnie dodaj musztardę, przecier i wędzoną paprykę. Całość wymieszaj i odstaw na bok. 
  3. Kolejnym krokiem jest mięso. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij podobnie jak na schabowe. 
  4. Tak przygotowane mięso hojnie nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Roladki dokładnie zawiń - jeśłi będzie taka potrzeba, wspomóż się wykałaczkami. 
  5. Roladki obtocz w mące i smaż na maśle z każdej strony na złoty kolor. 
  6. Polonezy schabowe serwuj na liściach sałaty. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.