Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu słynie z kultowych potraw, ale także prostoty, która gwarantuje obłędny smak i szybkie wykonanie. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczasowy jadłospis i zamiast udanych kotletów lub suchej pieczeni zaserwować polonezy schabowe z receptury Ewy Wachowicz!
Polonezy schabowe z receptury Ewy Wachowicz- ten skład to podstawa
Gdy do domowego menu wkradła się nuda i pewnego rodzaju rutyna warto postawić na sprawdzone i smaczne przepisy, bazujących na podstawowych składnikach, które niemal każdy ma w lodówce. Idealnym przykładem są zatem polonezy schabowe, czyli ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów.
Mięso to jednak nie wszystko - polonezy schabowe z przepisu Ewy Wachowicz kryją w środku soczysty farsz, który bazuje m.in. na pieczarkach, cebuli czy esencjonalnych sosach. Połączenie musztardy i pomidorowego przecieru gwarantuje spektakularny efekt i obłędny smak. Receptura to bułka z masłem i dosłownie trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie farszu, drugi nadziewanie mięsa i trzeci smażenie na gorącym maśle klarowanym. Efekt wow gwarantowany!
Zobacz wideo Roladki z kurczaka
Przepis na polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Składniki na farsz:
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 cebule,
- masło klarowane do smażenia,
- łyżka ostrej musztardy miodowej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- 0,5 kg schabu bez kości,
- mąka do obtoczenia,
- masło klarowane.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu dokładnie wyszoruj pieczarki lub obierz je ze skórki. Grzyby pokrój w grube plastry lub kostkę i wrzuć na rozgrzane masło klarowane. Podsmaż na złoty, rumiany kolor, a w połowie procesu dodaj poszatkowaną cebulę.
- Pod koniec przypraw składniki solą i pieprzem, a następnie dodaj musztardę, przecier i wędzoną paprykę. Całość wymieszaj i odstaw na bok.
- Kolejnym krokiem jest mięso. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij podobnie jak na schabowe.
- Tak przygotowane mięso hojnie nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Roladki dokładnie zawiń - jeśłi będzie taka potrzeba, wspomóż się wykałaczkami.
- Roladki obtocz w mące i smaż na maśle z każdej strony na złoty kolor.
- Polonezy schabowe serwuj na liściach sałaty. Smacznego!