Jajka w sosie musztardowym z przepisu szkolnej kucharki. Ten dodatek nada obłędnego aromatu i smaku

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad lub martwisz się co podać na Wielkanoc, przepis na jajka w sosie musztardowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków sprawdzi się rewelacyjnie. Danie rodem z PRL-u wcale nie musi być nudne i mdłe, a wręcz przeciwnie. Aromatyczne dodatki sprawią, że nowa odsłona przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym!

Więcej kultowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania z PRL-u albo można kochać, albo nienawidzić. Podobnie jest z jajkami w sosie musztardowym, które często gościły w porze obiadowej, a także na szkolnych stołówkach. Wówczas często wychodziły mdłe i nijakie, a samo jajo odstraszało zielono-niebieską obwódką. Warto jednak spróbować odczarować złe skojarzenia, a nasz przepis z pewnością w tym pomoże!

Jajka w sosie musztardowym - zapomnij o mdłej i nudnej wersji!

Przepis na jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym cieszył się w czasach PRL-u dużym zainteresowaniami. Iście wiosenne danie gościło w szkolnych stołówkach, barach mlecznych i wielu domach. Niestety wiele osób nadal kojarzy potrawę z niesmakiem spowodowanym nieświeżym jajem o odpychającej, zielono-niebieskiej obwódce. Ale to już przeszłość! Rarytas w nowoczesnej odsłonie, skradnie serca domowników i gości, a obłędny, wyrazisty smak jest gwarantowany. 

Kultowe danie lubuje się w świeżych i dobrych jakościowo produktach. Warto więc sięgnąć po swojskie jaja lub te od wolnej kurki. Potrzebny będzie także bulion, śmietanka, ziemniaki i koperek do podania, ale także charakterystyczne dodatki. Mowa tu o musztardzie i przyprawach

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Przepis na jaja w sosie musztardowym z ziemniakami

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki musztardy ostrej,
  • 25 g masła,
  • 300 ml bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • sól,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pieprz grubo mielony. 

Do podania: 

  • ziemniaki,
  • sałata masłowa,
  • świeża zielenina, 
  • śmietana lub jogurt naturalny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. 
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Pamiętaj o energicznym mieszaniu, by całość się nie przypaliła. 
  3. Następnie powoli wlewaj bulion, cały czas mieszaj, by zapobiec powstaniu nieestetycznych grudek. 
  4. Gdy masa jest gładka, dodaj musztardę, wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz. Ponownie wszystko zamieszaj. 
  6. Na talerzu ładnie ułóż ugniecione ziemniaki, obok bulw połóż połówki obranych jajek. Całość polej sosem musztardowym i posyp zieleniną. 
  7. Tak przygotowane danie obłędnie smakuje z tradycyjną sałatą masłową. Warzywo dokładnie umyj i osusz, a następnie połącz ze śmietaną lub jogurtem i zieleniną. Można dodać także cukier lub sól i pieprz, jeśli nie przepadamy za słodkimi połączeniami. 
Więcej o: