Więcej kultowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dania z PRL-u albo można kochać, albo nienawidzić. Podobnie jest z jajkami w sosie musztardowym, które często gościły w porze obiadowej, a także na szkolnych stołówkach. Wówczas często wychodziły mdłe i nijakie, a samo jajo odstraszało zielono-niebieską obwódką. Warto jednak spróbować odczarować złe skojarzenia, a nasz przepis z pewnością w tym pomoże!
Przepis na jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym cieszył się w czasach PRL-u dużym zainteresowaniami. Iście wiosenne danie gościło w szkolnych stołówkach, barach mlecznych i wielu domach. Niestety wiele osób nadal kojarzy potrawę z niesmakiem spowodowanym nieświeżym jajem o odpychającej, zielono-niebieskiej obwódce. Ale to już przeszłość! Rarytas w nowoczesnej odsłonie, skradnie serca domowników i gości, a obłędny, wyrazisty smak jest gwarantowany.
Kultowe danie lubuje się w świeżych i dobrych jakościowo produktach. Warto więc sięgnąć po swojskie jaja lub te od wolnej kurki. Potrzebny będzie także bulion, śmietanka, ziemniaki i koperek do podania, ale także charakterystyczne dodatki. Mowa tu o musztardzie i przyprawach.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania: