• Link został skopiowany

Szykujesz zakwas na wielkanocny żurek? W ten prosty sposób upewnisz się, czy się nie zepsuł

Żurek to jedno z tradycyjnych dań, jakie przyrządza się na Święta Wielkanocne. Do jego przygotowania niezbędny jest zakwas. Czasami, wbrew pozorom, może on ulec zepsuciu. Skąd wiadomo, czy jeszcze można go użyć?
Zakwas na żurek
Denisa V /Shutterstock

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku. Ta tradycyjna zupa jest zwykle serwowana z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. Aby miała charakterystyczny smak i aromat, koniecznie należy dodać do niej zakwas. Najlepszy jest domowej roboty, dlatego warto spróbować zrobić go w domu. Czasami jednak może ulec zepsuciu. Jak dowiedzieć się, czy jeszcze można go używać? Podpowiadamy, co można zrobić, jeśli ma się wątpliwości w tej kwestii.

Zobacz wideo Przepis na idealny żurek

Zakwas na żurek można przechowywać nawet dwa tygodnie

Podczas przygotowywania zakwasu warto pamiętać o kilku zasadach. Zakwas powstaje w procesie fermentacji, czyli kiszenia. Jeśli zostanie umieszczony w niedomytym słoiku czy butelce, może się zepsuć. Tak samo może się stać w przypadku kontaktu zakwasu z niedokładnie umytą łyżką, którą się go miesza. Gotowy zakwas można przechowywać w temperaturze od dwóch do pięciu stopni Celsjusza przez nawet dwa tygodnie. Zaleca się zużyć go najszybciej, jak to możliwe.

W ten sposób poznasz, że zakwas nie nadaje się do użycia

Zakwas na żurek powinien być przechowywany w przeźroczystym, szklanym naczyniu. W ten sposób można dokładnie go obserwować. Dobry zakwas ma na wierzchu wytworzoną jasnobrązową piankę. Jeśli będzie zepsuty, nabierze ciemnobrązowej barwy i będzie można na nim dostrzec pleśń i grzyby. Co więcej, należy skontrolować jego zapach. Zakwas powinien pachnieć kwasem i czosnkiem. Jeśli ulegnie zepsuciu, będzie wydzielał nieprzyjemną woń alkoholu. W tym przypadku nie powinno się go używać do przyrządzania żurku.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: