Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Wielkanoc już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza. Jednak moja ciekawość wzięła górę - podwinęłam rękawy i zrobiłam majonez.
Żeby majonez wyszedł idealny, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim o jajka - najlepiej, gdyby były "od szczęśliwej kurki". Następną, ale nie mniej ważną rzeczą jest olej - majonez najlepiej wychodzi na oleju roślinnym, ponieważ ma neutralny smak i dzięki temu będzie idealny i do jajek i do sałatki jarzynowej. I trzecia, najważniejsza rzecz - nie spiesz się. Gdy włożysz blender do naczynia, nie ruszaj nim dopóki masa nie zacznie robić się gęsta. Gdy jajka z musztardą i octem się zetną, powoli i partiami dodawaj olej.
Składniki: