• Link został skopiowany

Zrobiłam domowy majonez. Mogłabym go jeść łyżkami. Sklepowy zostaje w sklepie

Wszyscy mówili, że domowy majonez jest trudny do zrobienia i lubi się warzyć. Postanowiłam się przekonać, czy to rzeczywiście taka skomplikowana czynność. Zrobiłam i wiem - po majonez do sklepu już się nie wybiorę.
Zrobiłam domowy majonez
Fot. Redakcja

Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Wielkanoc już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza. Jednak moja ciekawość wzięła górę - podwinęłam rękawy i zrobiłam majonez. 

Zobacz wideo

Żeby majonez wyszedł idealny, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim o jajka - najlepiej, gdyby były "od szczęśliwej kurki". Następną, ale nie mniej ważną rzeczą jest olej - majonez najlepiej wychodzi na oleju roślinnym, ponieważ ma neutralny smak i dzięki temu będzie idealny i do jajek i do sałatki jarzynowej. I trzecia, najważniejsza rzecz - nie spiesz się. Gdy włożysz blender do naczynia, nie ruszaj nim dopóki masa nie zacznie robić się gęsta. Gdy jajka z musztardą i octem się zetną, powoli i partiami dodawaj olej. 

Jak zrobić domowy majonez?

Składniki:

  • 1 szklanka oleju roślinnego 
  • 2 żółtka 
  • 1 pełna łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego (użyłam takiego, bo jest delikatniejszy niż spirytusowy)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Na dno wysokiego naczynia wlej żółtka. Dodaj ocet i musztardę i za pomocą ręcznego blendera zacznij miksować. Nie odrywaj blendera od dna, aż masa będzie jednolita.
  2. Stopniowo dolewaj olej i cały czas miksuj, nie odrywając blendera od dna. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem na boki i dolej olej. 
  3. Kiedy wlejesz resztkę oleju, możesz delikatnie oderwać blender od dna i poruszaj nim wolnymi ruchami góra-dół.
  4. Kiedy masa oblepi główkę blendera i będzie gęsta, to znak, że majonez jest gotowy.
Więcej o: