Zobacz wideo Przepis na domowy majonez
Najlepsze sałatki wielkanocne to takie, które idealnie pasują do różnych wędlin lądujących na świątecznym stole. Najczęściej w polskich domach można znaleźć sałatkę jarzynową wykonaną z gotowanych warzyw i doprawioną solą, pieprzem oraz okraszoną ulubionym majonezem. Jednak, aby przełamać nudę, przygotowaliśmy dwie inne propozycje.
Sałatka szwajcarska, przepis na Wielkanoc
Kiedy przed świętami masz ręce pełne roboty, a w kuchni wiele się dzieje, szukasz prostych przepisów. Możesz zaoszczędzić czas, a przy tym zrobić najlepsze sałatki wielkanocne. Wystarczy, że skorzystasz z poniższych przepisów. Najlepszym rozwiązaniem jest sałatka szwajcarska. Krótki skład i produkty, które z pewnością znajdziesz w lodówce.
Składniki:
- 50 dag żółtego sera (w kostce),
- 40 dag dowolnej szynki,
- świeży pęczek natki pietruszki,
- 5 ogórków konserwowych,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ser oraz ogórki kroimy w kostkę, a szynkę siekamy w paseczki. Wrzucamy do miski.
- W osobnym naczyniu łączymy musztardę, majonez z jogurtem lub śmietaną. Wlewamy do poprzednich składników.
- Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki.
- Przyprawiamy, mieszamy i gotowe.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najlepsze sałatki wielkanocne? Brokuły i kurczak
Sałatki wielkanocne muszą być syte. Tak przynajmniej twierdzi część społeczeństwa lub niejedna teściowa, która zagląda, co tam leży na stole. Dlatego, jeśli chcesz trafić w gusta każdego, zrób sałatkę brokułową z kurczakiem.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- brokuł,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- słodka papryka,
- czosnek w proszku,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka siekamy w kostkę. Wrzucamy do miski i przyprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i czosnkiem w proszku. Mieszamy.
- Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso na złocisty kolor. Przekładamy do misy.
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę i solimy. Zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy brokuły podzielone na drobne różyczki. Gotujemy przez około sześć minut.
- Wyciągamy z wody, odsączamy i dodajemy do sałatki.
- Wrzucamy puszkę kukurydzy.
- Jajka siekamy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Do sałatki brokułowej z kurczakiem wlewamy majonez. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Smacznego!