Przepis na delikatny białkowiec Dorotki. To bardzo proste ciasto przygotujesz w kilka chwil

Przedstawiamy przepis na ciasto, które sprawdzi się w Święta Wielkanocne. Białkowiec jest bardzo prosty w wykonaniu i można go zrobić w godzinę. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kilku podstawowych produktów.

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na święta? Białkowiec będzie idealnym rozwiązaniem na Wielkanoc. To lekkie, delikatne ciasto doskonale komponuje się z kawą i herbatą. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe. Do jego wykonania wystarczą białka, mąka i kilka innych składników, które zwykle znajdują się w każdej kuchni. 

Zobacz wideo HAPS_Chleb

Przepis na białkowiec. To ciasto sprawdzi się w święta

Do przygotowania białkowca będą potrzebne mąka, proszek do pieczenia, cukier, białka, masło, sól i mak. Ciasto można udekorować lukrem albo oprószyć je cukrem pudrem.

Składniki:

  • trzy czwarte szklanki mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • sześć białek,
  • szczypta soli,
  • pół kostki masła,
  • garść suchego maku i bakalie.

Białkowiec zrobisz w kilku prostych krokach. Pieczenie zajmuje tylko trzy kwadranse

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondlu.
  2. Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj do nich stopniowo cukier - kiedy połączy się dokładnie z białkami, zacznij wsypywać mąkę. Następnie dodawaj rozpuszczone masło, mak i bakalie. 
  3. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na trzy kwadranse.
  4. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem.

Białkowiec Dorotki. Smak dzieciństwa na deser

Białkowiec w wykonaniu youtuberki Dorotki ma równie fantastyczny smak. Warto skorzystać z przepisu na to lekkie ciasto z bakaliami w Święta Wielkanocne. Internauci wypróbowali ten sposób na wykorzystanie białek i są zachwyceni efektem:

Super ten przepis bardzo praktyczny.
 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: