Śniadanie wielkanocne - trzy kultowe potrawy, których nie może zabraknąć w te święta

Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny element oficjalnie rozpoczynający Wielkanoc. To właśnie na ten moment czeka wiele osób. Podpowiadamy, co podać na wielkanocnym stole, aby święta były smaczne, zdrowe i aromatyczne.

Śniadanie wielkanocne - potrawy, które powinny znaleźć się na świątecznym stole

Jak powinno wyglądać śniadanie wielkanocne? Potrawy, jakie serwuje się na wielkanocnym stole, mogą znacząco odbiegać od tradycji konkretnego regionu czy nawet danej rodziny. Są jednak dania, które występują zawsze, niezależnie od kulinarnych tradycji. W artykule przedstawimy kilka smacznych i prostych propozycji na wyjątkowe śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne tradycyjne - sałatka to kulinarne "must have"

Śniadanie wielkanocne tradycyjne to dla wielu przede wszystkim sałatka jarzynowa. Bez niej nie ma świąt. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że jest to kultowe danie, jakie serwuje się przy okazji większych uroczystości. Jest mega prosta, pyszna i co najważniejsze - przywołuje nam różne pozytywne wspomnienia. Przejdźmy do wykonania.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 5 jajek
  • 4 - 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 jabłka
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • odrobina musztardy
  • majonez
  • przyprawy: sól, pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Później obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
  3. Ogórki odsącz z wody i pokrój na drobną kostkę. Dodaj pokrojone jajka oraz pozostałe składniki.
  4. Dopraw majonezem, przyprawami i odrobiną musztardy. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dobrze wymieszaj.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Śniadanie wielkanocne - przepisy na żurek czas zacząć!

Jakie jeszcze może być śniadanie wielkanocne? Przepisy na świąteczny żurek to jeden z popularniejszych przedświątecznych tematów. Nie ma w tym niczego dziwnego. Wielkanocna zupa doskonale wpisuje się w kulinarną tradycję. Przepis na żurek z kiełbasą znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 włoszczyzna
  • suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
  • pół kilograma białej kiełbasy + 300 g wiejskiej
  • zakwas na żurek (tu znajdziesz przepis)
  • szklanka dobrej jakości śmietany
  • 1 łyżeczka startego chrzanu

Żurek z białą kiełbasąŻurek z białą kiełbasą Fot. Dar1930 / istockphoto.com

Wykonanie:

  1. Wlej zimną i przefiltrowaną wodę.
  2. Dodaj boczek i zagotuj.
  3. Przygotuj warzywa. Obierz je, opłucz i wrzuć do wywaru.
  4. Dopraw przyprawami. Całość gotuj około 60 minut.
  5. Do zupy dodaj białą kiełbasę. Przed podaniem należy ją nakłuć w kilku miejscach.
  6. Gotuj ją przez kwadrans na małym ogniu pod przykryciem.
  7. Później dodaj kolejną kiełbasę i gotuj przez kilka minut.
  8. Na koniec dopraw majerankiem. Dolej zakwas.
  9. Całość gotuj przez 10-15 minut.
  10. Zdejmij z ognia, dopraw chrzanem i śmietaną.

Potrawy na śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane są zawsze mile widziane

Potrawy na śniadanie wielkanocne to przede wszystkim jajeczne przepisy. Faszerowane jajka to z pewnością wielkanocny hit. Poniżej przepis na faszerowane jajka z szynką i czerwoną papryką.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 1 papryka
  • 5 plastrów szynki dobrej jakości
  • opcjonalnie: natka pietruszki, koperek

Jajka faszerowane szynką. Śródziemnomorskie wielkanocne jajka na Twoim stole. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane szynką. Śródziemnomorskie wielkanocne jajka na Twoim stole. Zdjęcie ilustracyjne istock

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka obierz, pokrój na połówki.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Pokrój paprykę w kostkę.
  4. Dodaj pokrojoną szynkę.
  5. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj z majonezem i żółtkiem.
  6. Tak przygotowany farsz włóż do białek.
  7. Udekoruj zieleniną.

Zobacz też: Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.