Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny element oficjalnie rozpoczynający Wielkanoc. To właśnie na ten moment czeka wiele osób. Podpowiadamy, co podać na wielkanocnym stole, aby święta były smaczne, zdrowe i aromatyczne.
3
istock / piotrmilewski
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Śniadanie wielkanocne - potrawy, które powinny znaleźć się na świątecznym stole
Jak powinno wyglądać śniadanie wielkanocne? Potrawy, jakie serwuje się na wielkanocnym stole, mogą znacząco odbiegać od tradycji konkretnego regionu czy nawet danej rodziny. Są jednak dania, które występują zawsze, niezależnie od kulinarnych tradycji. W artykule przedstawimy kilka smacznych i prostych propozycji na wyjątkowe śniadanie wielkanocne.
REKLAMA
Śniadanie wielkanocne tradycyjne - sałatka to kulinarne "must have"
Śniadanie wielkanocne tradycyjne to dla wielu przede wszystkim sałatka jarzynowa. Bez niej nie ma świąt. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że jest to kultowe danie, jakie serwuje się przy okazji większych uroczystości. Jest mega prosta, pyszna i co najważniejsze - przywołuje nam różne pozytywne wspomnienia. Przejdźmy do wykonania.
Składniki:
3-4 ziemniaki
4 marchewki
1 duża pietruszka
5 jajek
4 - 5 ogórków kiszonych
1/2 cebuli
1-2 jabłka
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
odrobina musztardy
majonez
przyprawy: sól, pieprz
opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Później obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
Ogórki odsącz z wody i pokrój na drobną kostkę. Dodaj pokrojone jajka oraz pozostałe składniki.
Dopraw majonezem, przyprawami i odrobiną musztardy. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dobrze wymieszaj.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Śniadanie wielkanocne - przepisy na żurek czas zacząć!
Jakie jeszcze może być śniadanie wielkanocne? Przepisy na świąteczny żurek to jeden z popularniejszych przedświątecznych tematów. Nie ma w tym niczego dziwnego. Wielkanocnazupa doskonale wpisuje się w kulinarną tradycję. Przepis na żurek z kiełbasą znajdziecie tutaj:
Składniki:
3,5 l wody
300 g wędzonego boczku
1 włoszczyzna
suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Przygotuj warzywa. Obierz je, opłucz i wrzuć do wywaru.
Dopraw przyprawami. Całość gotuj około 60 minut.
Do zupy dodaj białą kiełbasę. Przed podaniem należy ją nakłuć w kilku miejscach.
Gotuj ją przez kwadrans na małym ogniu pod przykryciem.
Później dodaj kolejną kiełbasę i gotuj przez kilka minut.
Na koniec dopraw majerankiem. Dolej zakwas.
Całość gotuj przez 10-15 minut.
Zdejmij z ognia, dopraw chrzanem i śmietaną.
Potrawy na śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane są zawsze mile widziane
Potrawy na śniadanie wielkanocne to przede wszystkim jajeczne przepisy. Faszerowane jajka to z pewnością wielkanocny hit. Poniżej przepis na faszerowane jajka z szynką i czerwoną papryką.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
majonez
sól, pieprz
1 papryka
5 plastrów szynki dobrej jakości
opcjonalnie: natka pietruszki, koperek
Wykonanie:
Ugotowane jajka obierz, pokrój na połówki.
Wyciągnij żółtka.
Pokrój paprykę w kostkę.
Dodaj pokrojoną szynkę.
Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj z majonezem i żółtkiem.