Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Trik na najlepsze naleśniki wiele lat temu zdradziła mi moja ciocia, która od 40 lat gotuje na weselach. Na takich imprezach ni może zabraknąć krokietów, a wiadomo, że dobry krokiet zaczyna się od dobrego naleśnika. Dziś chętnie podpowiem wam, jak sprawić, by naleśniki były cieniutkie, elastyczne i nie rwały się przy zwijaniu. Dodatek kefiru na pewno w tym pomoże, jednak największy udział w naleśnikowym sukcesie odegra masło. Dodaj je do ciasta na naleśniki zamiast oleju - będą najpyszniejsze.
Delikatne i elastyczne naleśniki - przepis z masłem i kefirem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej z lekkim czubkiem
- 1,5 szklanki kefiru
- 1 większe jajko
- ok. 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli do smaku (lub dwie, jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne)
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj kefir, wodę gazowaną, jajko i roztopione masło. Dopraw szczyptą soli i zmiksuj na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem warto odłożyć na 10-15 minut by odpoczęło. W tym czasie glutem zawarty w mące spęcznieje i lepiej zwiąże składniki. Wówczas naleśniki będą bardziej elastyczne.
- Patelnię lekko natłuść i rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je na całej patelni.
- Smaż na umiarkowanym ogniu, aż zarumienią się z obu stron.
Tak przygotowane naleśniki najczęściej znikają jeszcze ciepłe. Świetnie smakują z serem i owocami lub dżemem, ale równie smaczne są w wersji wytrawnej, na przykład z kurczakiem i pieczarkami.