Czy 12 potraw wielkanocnych to konieczność? Taka liczba dań jest głęboko osadzona w kulturze. Można tu znaleźć wątki chrześcijańskie, jak choćby nawiązanie do dwunastu apostołów, ale nie tylko takie. W kulturze ludowej spotykane jest przede wszystkim odwołanie do dwunastu miesięcy w roku. Co do zasady jest to więc liczba wyrażająca dążenie do pełni, doskonałości, urzeczywistnienia boskiego porządku.
Nie dziwi więc, że mówi się właśnie o 12 potrawach wielkanocnych. Czy konieczna jest jednak taka liczba? Z pewnością nie, bo to tylko zwyczaj, mniej zresztą powszechny od choćby 12 potraw wigilijnych. Osoby, które chcą połączyć tradycję z minimalizmem, mogą zrobić to z powodzeniem. Do 12 potraw wielkanocnych można przecież zaliczyć chrzan, sól czy ćwikłę.
Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Z całą pewnością można do nich zakwalifikować:
Jakie mogą być potrawy wielkanocne nowoczesne? Przede wszystkim nowoczesność widać w zestawie ciast, które serwujemy na Wielkanoc. To już nie zawsze mazurek z pomarańczami lub sernik z brzoskwinią, ale coraz częściej sernik krówkowy, babka z ajerkoniakiem lub tort makowy.
Nowoczesne potrawy wielkanocne to także ciekawe modyfikacje tradycyjnych dań - choćby:
Nietypowe potrawy wielkanocne? Z pewnością wiele przykładów takich dań można znaleźć w kuchniach regionalnych. Oto kilka przykładów:
Jak dobrać potrawy wielkanocne? Lista pokarmów, które włożymy do koszyczka, jest tu bardzo ważna. Zwykle do Kościoła i poświęcenia niesiemy:
Warto dodać, że koszyczek powinien być zrobiony z wikliny i przystrojony białą serwetką.
Jak powinien wyglądać stół wielkanocny? Potrawy są na nim najważniejsze, ale liczy się też efekt wizualny. Wystrój powinien być elegancki, biel koresponduje w tym przypadku z zielenią, która jest symbolem życia i budzącej się przyrody. W roli dekoracji doskonale sprawdzi się rzeżucha, ale idealnie pasują także pisanki, bazie, kurczaczki czy kwiaty.
Zobacz też: Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota