Potrawy wielkanocne: tradycyjne, nietypowe, regionalne i nowoczesne pomysły na świąteczny stół

Potrawy wielkanocne to nieodłączny element świętowania. Powinny znaleźć się na stole, by cieszyć oko i podniebienie. Nie oznacza to jednak, że zawsze musimy wybierać tylko dania tradycyjne.

12 potraw wielkanocnych. Czy to konieczność?

Czy 12 potraw wielkanocnych to konieczność? Taka liczba dań jest głęboko osadzona w kulturze. Można tu znaleźć wątki chrześcijańskie, jak choćby nawiązanie do dwunastu apostołów, ale nie tylko takie. W kulturze ludowej spotykane jest przede wszystkim odwołanie do dwunastu miesięcy w roku. Co do zasady jest to więc liczba wyrażająca dążenie do pełni, doskonałości, urzeczywistnienia boskiego porządku. 

Nie dziwi więc, że mówi się właśnie o 12 potrawach wielkanocnych. Czy konieczna jest jednak taka liczba? Z pewnością nie, bo to tylko zwyczaj, mniej zresztą powszechny od choćby 12 potraw wigilijnych. Osoby, które chcą połączyć tradycję z minimalizmem, mogą zrobić to z powodzeniem. Do 12 potraw wielkanocnych można przecież zaliczyć chrzan, sól czy ćwikłę.

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Z całą pewnością można do nich zakwalifikować:

  • zupę w postaci żuru, żurku lub barszczu białego - w tym przypadku występują zarówno różnice regionalne, jak i w ramach poszczególnych rodzin;
  • białą kiełbasę pod różnymi postaciami - najczęściej smażona, pieczona lub gotowana;
  • jaja faszerowane;
  • jaja z majonezem lub sosem tatarskim;
  • sałatkę jarzynową;
  • sernik;
  • mazurek;
  • babkę wielkanocną;
  • paschę wielkanocną.

Babka drożdżowa ? la zebra zrobi wrażenie na wielkanocnym stole.Babka drożdżowa ? la zebra zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. Fot. minadezhda / iStock

Potrawy wielkanocne nowoczesne

Jakie mogą być potrawy wielkanocne nowoczesne? Przede wszystkim nowoczesność widać w zestawie ciast, które serwujemy na Wielkanoc. To już nie zawsze mazurek z pomarańczami lub sernik z brzoskwinią, ale coraz częściej sernik krówkowy, babka z ajerkoniakiem lub tort makowy. 

Nowoczesne potrawy wielkanocne to także ciekawe modyfikacje tradycyjnych dań - choćby:

  • galaretki w kształcie jajek;
  • delikatne jaja przepiórcze faszerowane;
  • sałatka z pieczonych buraków;
  • jajka z awokado;
  • owoce morza.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Nietypowe potrawy wielkanocne, czyli domena kuchni regionalnej

Nietypowe potrawy wielkanocne? Z pewnością wiele przykładów takich dań można znaleźć w kuchniach regionalnych. Oto kilka przykładów:

  • tradycyjna zupa chrzanowa z Małopolski, znana jako ''sułkowicka krzonówka''; 
  • mięsne kiszki z województwa świętokrzyskiego znane jako ''rakowskie dzionie'';
  • strząska, czyli potrawa małopolska łącząca pokrojone wędliny, jajka i chrzan zalane roztworem z wody i octu;
  • święcelnik śląski, czyli ciasto drożdżowe z zapiekanymi wędlinami;
  • czerwony barszcz z kiszonych buraków jadany na Podlasiu;
  • prażnica, czyli jajecznica z Kaszub smażona np. na wędzonej rybie. 

Zupa chrzanowaZupa chrzanowa Q77photo /Shutterstock

Potrawy wielkanocne - lista rzeczy do koszyczka

Jak dobrać potrawy wielkanocne? Lista pokarmów, które włożymy do koszyczka, jest tu bardzo ważna. Zwykle do Kościoła i poświęcenia niesiemy:

  • chleb;
  • jaja;
  • wędlinę;
  • sól;
  • pieprz;
  • ser;
  • chrzan;
  • ciasto (najczęściej babę drożdżową);
  • baranka z cukru, ciasta lub masła. 

Warto dodać, że koszyczek powinien być zrobiony z wikliny i przystrojony białą serwetką. 

Stół wielkanocny - potrawy to nie wszystko

Jak powinien wyglądać stół wielkanocny? Potrawy są na nim najważniejsze, ale liczy się też efekt wizualny. Wystrój powinien być elegancki, biel koresponduje w tym przypadku z zielenią, która jest symbolem życia i budzącej się przyrody. W roli dekoracji doskonale sprawdzi się rzeżucha, ale idealnie pasują także pisanki, bazie, kurczaczki czy kwiaty. 

Zobacz też: Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota

Więcej o:
Copyright © Agora SA