Przepis na wielkanocny żurek finalistki "MasterChefa". Orientalny twist, czyli jaja wytaplane w marynacie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i klasyków takich jak żurek. Warto jednak nieco udoskonalić dotychczasową, babciną wersję. Martyna Chomacka - finalistka 7. edycji "MasterChefa" ma na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać do zupy orientalne dodatki i odpowiednio zamarynować jajka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Żurek to w wielu domach numer jeden jeśli chodzi o wielkanocne potrawy. Kultowa zupa doczekała się wielu smacznych wersji, jednak przepis finalistki "MasterChefa" to zupełnie nowe doznania na talerzu! Wszystko dzięki orientalnym dodatkom oraz specjalnej metodzie marynowania. Efekt wypada obłędnie, a całość prezentuje się wręcz spektakularnie. 

Żurek z orientalnym twistem z przepisu finalistki "MasterChefa"

"MasterChef" to kulinarne show, które jest emitowane na antenie TVN od 2013 r. Przez ten czas na planie przewinęło się setki kucharzy i miłośników smaków, jednak to najlepsi doszli do samego końca i zdobyli tytuł szefa kuchni. Finalistką 7. edycji kulinarnego programu jest Martyna Chomacka, znana nie tylko z oryginalnych potraw, ale i uśmiechu, który zawsze jej towarzyszy. 

Martyna Chomacka ma swój sekretny przepis na wielkanocny żurek. Charakteryzuje się on orientalnym twistem, który gwarantuje obłędny smak, piękną prezencję i dostatek umami! Kluczowe są dodatki oraz odpowiedni sposób marynowania jaj. Fani ramenu z pewnością znajdą podobieństwo!

 
Zobacz wideo

Przepis na orientalny żurek Martyny Chomackiej 

Składniki na żur: 

  • litr głębokiego wywaru (w oryginalnym przepisie na kaczce, wołowinie i warzywach),
  • 700 ml zakwasu żytniego,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 białe kiełbaski,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • cebula,
  • garść majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu, 
  • chlust śmietany 30 proc.
  • szczypta cukru.
  • sól i pieprz. 

Jajka 6-minutowe:

  • 6 jajek,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 50 ml mirin,
  • garść posiekanego, świeżego imbiru.

Sos Teriyaki:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  •  2 łyżki octu ryżowego ciemnego,
  •  łyżeczka świeżo startego imbiru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania jajek (najlepiej dzień wcześniej) - powinny spędzić we wrzątku sześć minut. Po tym czasie odlej z nich wodę, ostudź i obierz ze skorupek. Kolejnym krokiem jest zalewa. W tym celu do rondelka przelej wodę, sos sojowy, mirin i imbir. Całość przez chwilę podgotuj, a po ostygnięciu przelej płyn do naczynia z jajkami. Tak przygotowany produkt włóż do lodówki na 8-12 godzin. 
  2. Przejdź do żurku. W wywarze gotuj boczek z grzybami przez około godzinę. Całość później odcedź. Mięso pokrój w grubą kostkę, a grzyby drobno posiekaj - odłóż na bok. 
  3. Posiekaną cebulę wrzuć na patelnie razem z masłem. Gdy warzywo ładnie się zaszkli, dodaj grzyby i smaż około dwie minuty. Mieszankę przedłuż do wywaru. 
  4. Do garnka wlej zakwas.
  5. Kolejnym krokiem jest pokrojenie białej kiełbasy - podsmaż ją, a następnie dodaj do żurku. Do zupy wrzuć także drobno pokrojony czosnek. 
  6. Zupę dopraw chrzanem, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pod koniec procesu gotowania zabiel żur śmietanką, pamiętaj jednak by nabiał zahartować. Gotuj całość jeszcze kilka minut, a następnie ściągnij garnek z palnika. 
  7. W tym czasie podsmaż na patelni boczek. Gdy mięso ładnie się zarumieni, zalej je sosem sojowym, miodem i octem. Dodaj też świeżo starty imbir. Całość zredukuj na małej mocy palnika. 
  8. Przechodzimy do estetycznego podania - do talerza wlej dwie hojne chochle żuru. Na środku estetycznie ułóż przekrojone jajko, które się powinno pięknie zamarynować. Na nim ułóż kawałki boczku, a całość udekoruj wielkanocną rzeżuchą. 
Więcej o: