Święta bez słodkości nie mają prawa bytu. Obok tradycyjnego mazurka, sernika i babki warto dodać trochę nowości, które przypomną smak dawnych czasów. Ten smakołyk pamiętają nie tylko dziadkowie, a każdy zajadał się nim na potęgę. Na wielkanocnym stole również znajdzie swoje miejsce.
Fot. Viktor Kochetkov/Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na bajaderki
Bajaderki to deser, który można wykonać przed hucznym świętowaniem Wielkanocy, a także zaraz po. Jest to przysmak zrobiony z resztek innych ciast, a po dodaniu kilku składników zdobywa nowe życie. Aby je przyrządzić nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, ani sprzętu. Trzeba zaznaczyć, że nie jest wymagany nawet piekarnik. Wszystko zrobisz raz-dwa, a małe ciasteczkowe kuleczki jeszcze szybciej znikną ze stołu. W deserze, który pochodzi z PRL-u ponownie można się zakochać, a to dzięki czekoladzie, orzechom i dżemie.
REKLAMA
Przepis na bajaderki
Składniki
450 g pokruszonych ciast i ciastek,
60 g masła,
60 ml mleka,
60 g cukru,
czubata łyżka kakao,
2 łyżki kremu czekoladowego,
4 łyżki ulubionego dżemu,
1 kieliszek rumu,
garść suszonej żurawiny,
garść orzechów laskowych,
tabliczka gorzkiej czekolady,
100 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania
Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je na wolnym ogniu. Dolej mleko, wsyp cukier oraz kakao. Całość dokładnie mieszaj, aby składniki się nie przypaliły. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Do większej miski pokrusz wszystkie ciasta i ciasteczka. Dodaj do nich dżem, krem czekoladowy, wlej rum, umieść żurawinę i drobno posiekane orzechy. Wlej również ostudzoną masę kakaową i dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.
Po tym czasie wyjmij ją i zacznij formować z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych i polej rozpuszczoną czekoladą.
Wstaw do lodówki na kilka następnych godzin do stężenia.