Domowa wędlina na święta. Nie potrzebujesz wędzarni ani szynkowaru, wystarczy plastikowa butelka i biały napój

Jeśli chcesz zrobić domową wędlinę na Wielkanoc, ale nie masz ani wędzarni, ani szynkowaru, a pieczone mięsa trochę ci się przejadły, mamy coś zupełnie nowego - domową wędlinę z butelki. Brzmi nietypowo? Możliwe, ale jest pyszna i delikatna, idealna na kanapki i do chrzanu. Jak zabrać się za wędlinę z butelki? Najpierw pomyśl, co chcesz tam włożyć - opcji masz mnóstwo, a oto jedna z przykładowych.

Więcej przepisów na domowe wędliny i mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Plastikowe butelki po np. wodzie mineralnej lub napojach najczęściej lądują wśród odpadków i wielu z was pewnie przez myśl by nie przeszło, że za pomocą butelki można zrobić domową wędlinę. Zainspirowani pewnym filmem na YouTube podpowiemy wam, jak z ulubionych składników zrobić pyszną i apetyczną wędlinę, która zasmakuje wszystkim wielkanocnym gościom. Jaki jest sekret? Wystarczy pokroić na kawałki ulubione składniki, zalać odrobiną kefiru i dodać żelatynę. Po godzinie mamy ekstraprzystawkę. 

Domowa wędlina z butelki - przepis idealny na Wielkanoc

Przykładowe składniki:

  • wędzony kurczak, najlepiej pierś - ok 130 g
  • 130 g szynki wieprzowej ub drobiowej
  • szklanka kefiru
  • jajka na twardo - 3-4 sztuki
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku (opcjonalnie polecam jeszcze słodką paprykę)
  • musztarda do smaku
  • 35 g  żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Domowa wędlina z butelkiDomowa wędlina z butelki screen: Cookrate - Polska /YouTube

Sposób wykonania:

  1. Szynkę, kurczaka oraz jajka pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miski.
  2. Dodaj koperek, przyprawy, wlej kefir, dodaj musztardę do smaku i wymieszaj.
  3. Całość zalej rozpuszczoną żelatyną i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  4. Przygotuj plastikową butelkę o w miarę prostym kształcie. Odetnij z niej szyjkę i wlej do środka mieszankę. 
  5. Całość włóż do lodówki na godzinę lub dłużej. Przed podaniem rozetnij butelkę i pokrój wędlinę w plastry - cienkie smakują dobrze na kanapce, grubsze idealne będą do chrzanu lub ćwikły. 
 

Wskazówka. Do takiej wędliny świetnie także będą pasowały podduszone pieczarki (najlepiej w plastrach lub całości), oraz ogórki konserwowe. Możesz dodać także żółty ser - jeśli chodzi o wędlinę z butelki, każdy dodatek świetnie się sprawdzi. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA