Polskie święta w wielu domach wiążą się z przejedzeniem. Krążą jednak pogłoski, że to, co zjemy w święta, nie tuczy. Warto więc darować sobie rygorystyczną dietę choćby na te dwa dni świąt i cieszyć się tymi wszystkimi pysznościami.
W święta nie może zabraknąć na stole żadnych pyszności. W szczególności tradycyjnych wielkanocnych ciast. Polacy bardzo chętnie przygotowują je samodzielnie, rzadko korzystając z ofert cukierni czy supermarketów. Cały trud i serce włożone w ich pieczenie, przekłada się na smak ciast. Nie możemy jednak ukryć tego, że bardzo często są one niezwykle kaloryczne.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Portal Tabela Kalorii opublikował listę najbardziej kalorycznych ciast - w tym ciast wielkanocnych. Tak przedstawia się ich kaloryczność:
Z opublikowanego zestawienia wynika, że najwięcej kalorii ma mazurek wielkanocny. Tuż za nim jest obłędnie pyszna pascha wielkanocna. Jeśli nie chcemy odmawiać sobie ciasta, a zależy nam na najmniejszej liczbie kalorii, powinniśmy postawić na sernik bądź szarlotkę.
Jeśli samodzielnie pieczemy ciasta, możemy spróbować je nieco "odchudzić". Dodawany do nich cukier można zastąpić na przykład erytrolem, miodem, ksylitolem bądź stewią. Możemy też po prostu dodać mniej cukru, jednak jak wiadomo, wówczas wypiek będzie mniej słodki. Masło czy margarynę możemy zastąpić w niektórych przypadkach jogurtem naturalnym.