Te wielkanocne ciasta są najbardziej kaloryczne. Ale przeczytaj artykuł i zapomnij. Ciesz się świętami

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nadejście świąt dla osób, które są na deficycie kalorycznym lub po prostu dbają o swoją figurę, pilnując tego co jedzą, jest jednak pewnego rodzaju udręką. Zdradzamy, które tradycyjne wielkanocne ciasta mają najwięcej kalorii.

Polskie święta w wielu domach wiążą się z przejedzeniem. Krążą jednak pogłoski, że to, co zjemy w święta, nie tuczy. Warto więc darować sobie rygorystyczną dietę choćby na te dwa dni świąt i cieszyć się tymi wszystkimi pysznościami.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Te wielkanocne ciasta są najbardziej kaloryczne. Są obłędnie pyszne

W święta nie może zabraknąć na stole żadnych pyszności. W szczególności tradycyjnych wielkanocnych ciast. Polacy bardzo chętnie przygotowują je samodzielnie, rzadko korzystając z ofert cukierni czy supermarketów. Cały trud i serce włożone w ich pieczenie, przekłada się na smak ciast. Nie możemy jednak ukryć tego, że bardzo często są one niezwykle kaloryczne.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Portal Tabela Kalorii opublikował listę najbardziej kalorycznych ciast - w  tym ciast wielkanocnych. Tak przedstawia się ich kaloryczność:

  • mazurek wielkanocny (81 g) - 385 kcal,
  • pascha (100 g) - 358 kcal,
  • sernik (80 g) - 257 kcal,
  • szarlotka (100 g) - 252 kcal,
  • babka marmurkowa (109) - 370 kcal,
  • babka piaskowa (55 g) - 215 kcal,
  • beza (127 g) - 362 kcal,
  • ciasto drożdżowe (40 g) - 150 kcal
  • keks (55 g) - 207 kcal,
  • makowiec (90 g) - 355 kcal.

Które ciasta jeść w Wielkanoc? Sposoby na to, jak odjąć im kalorie

Z opublikowanego zestawienia wynika, że najwięcej kalorii ma mazurek wielkanocny. Tuż za nim jest obłędnie pyszna pascha wielkanocna. Jeśli nie chcemy odmawiać sobie ciasta, a zależy nam na najmniejszej liczbie kalorii, powinniśmy postawić na sernik bądź szarlotkę.

Jeśli samodzielnie pieczemy ciasta, możemy spróbować je nieco "odchudzić". Dodawany do nich cukier można zastąpić na przykład erytrolem, miodem, ksylitolem bądź stewią. Możemy też po prostu dodać mniej cukru, jednak jak wiadomo, wówczas wypiek będzie mniej słodki. Masło czy margarynę możemy zastąpić w niektórych przypadkach jogurtem naturalnym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.