Pulchne bułeczki hot cross buns są uwielbiane przez Brytyjczyków nie bez powodu. Smakują wyśmienicie dzięki niezwykłej kompozycji smaków. Te angielskie drożdżówki łączą w sobie mocny aromat cynamonu, słodycz kandyzowanej skórki i maślany smak ciasta. Na dodatek wcale nietrudno je upiec. Autorka bloga mojegotowanie.pl zdradziła swój sprawdzony przepis na smakowite wypieki wielkanocne.
Przygotowanie drożdżowych bułeczek należy zacząć od przygotowania zaczynu. Do naczynia wsypujemy pokruszone drożdże. Zalewamy je ciepłym (lecz nie gorącym) mlekiem oraz dodajemy łyżeczkę cukru i 35 g przesianej mąki pszennej. Całość delikatnie mieszamy na gładką masę i przykrywamy ściereczką lub foliówką. Tak przygotowane naczynie z zaczynem odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W tym czasie zaczyn urośnie dlatego warto zadbać o odpowiednio większe naczynie. Mała szklanka może być niewystarczająca.
W międzyczasie możemy zająć się wstępnym wyrabianiem ciasta na hot cross buns. Do głębokiego naczynia lub na stolnicę przesiewamy 340 g mąki i łączymy z masłem. Możemy użyć do tego noża, by nie ogrzewać nadmiernie składników dłońmi. Gdy mąka i masło połączą się w małe, suche grudki, dodajemy cukier, białko jaja, sól, cynamon oraz kandyzowane owoce np. skórkę pomarańczy. Do tak przygotowanej masy dodajemy odstany zaczyn i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Warto poświęcić temu co najmniej 10 minut, by składniki dobrze się połączyły, a ciasto stało się elastyczne i gładkie. Na sam koniec dodajemy rodzynki.
Gotowe, surowe ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ponownie ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość dlatego należy wybrać głębokie i szerokie naczynie. Po tym czasie możemy przejść do kształtowania drożdżowych bułeczek. Ciasto dzielimy na 12 równych kawałków, które należy uformować w kulki wielkości pięści. Układamy wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy kłaść je w odległościach co najmniej dwóch centymetrów od siebie, ponieważ bułeczki urosną jeszcze w piekarniku. Ułożone i gotowe do pieczenia należy jeszcze przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by ponownie wyrosły i zwiększył swoją objętość.
W tym czasie możemy nagrzać piekarnik, w trybie góra dół, do 220 st. Celsjusza. Tuż przed wrzuceniem ich do pieca czeka nas jednak kluczowy krok. Należy stworzyć charakterystyczny krzyżyk. Z pozostałych 100 g mąki, oleju oraz 80 ml wody tworzymy jednolitą mieszankę. Gdy składniki się połączą należy przełożyć gotową pastę do rękawa cukierniczego i wycisnąć krzyżyki na wyrośnięte bułeczki. Teraz wystarczy je wsadzić do piekarnika i po 15 minutach będziemy mogli cieszyć się gorącymi wypiekami wielkanocnymi.
Nie będą one jednak kompletne jeśli zabraknie glazury. Pozostałe 110 g cukru oraz 110 ml wody podgrzewamy w rondelku cały czas mieszając. Zagotowaną glazurą oblewamy upieczone hot cross buns, lub smarujemy je z pomocą silikonowego pędzelka. Gdy błyszcząca polewa wystygnie, będzie wspaniale chrupać przy każdym kęsie. Smacznego!
Więcej smakowitych przepisów na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl