Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Sałatka z pieczarek i jajek to już przeszłość. Jeśli masz dość oczywistych połączeń, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie prostej przekąski z dodatkiem awokado. Na tego typu pyszności mogą pozwolić sobie także osoby na diecie ketogenicznej lub nisko węglowodanowej.
Sałatka z jajek i awokado. Zrobisz ją w 10 minut
Przedświąteczne przygotowania sprawiają, że czas bardzo szybko mija i niemal się kurczy. Dlatego, jeśli spodziewasz się gości i nie wiesz, co podać, aby każdy był zadowolony, wypróbuj szybki i prosty przepis. Sałatka z jajek i awokado jest najlepszym przykładem na przyrządzenie świeżej przekąski. Wszystko za sprawą wiosennego sosu.
Składniki:
Wiosenny sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu (można pominąć),
- pęczek szczypiorku,
- 3 listki mięty,
- 4 listki świeżej bazylii
- 2 gałązki świeżego kopru,
- sól,
- czarny pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wiosenna sałatka z jajek. Sposób przygotowania
- Ugotuj jajka na twardo. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Włóż jajka, które osiągnęły temperaturę pokojową. Gotuj osiem minut.
- Awokado pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z jednej cytryny. Odsącz i wrzuć do miski.
- Jajka na twardo obierz, opłucz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj wiosenny sos. W miseczce połącz jogurt i majonez. Wymieszaj.
- Szczypior, miętę, bazylię oraz koper opłucz delikatnie i pokrój drobniutko.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Do jajek i awokado wlej wiosenny sos. Wymieszaj.
- Jeśli lubisz rzodkiewkę, to wykorzystaj trzy sztuki. Umyj i zetrzyj na grubych oczkach kuchennej tarki. Odsącz i wrzuć do sałatki. W ten sposób zyska wyrazisty charakter.