Prosta i szybka sałatka z jajek. Wystarczy 10 minut i dwa składniki. Dodaj wiosenny sos

Sałatka z jajek to świetny pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości zakupionych produktów. Wystarczy kilka minut, a w krótkim czasie przygotujesz pyszną przekąskę. Ponadto prostota kompozycji sprawia, że przysmak jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowy.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Sałatka z pieczarek i jajek to już przeszłość. Jeśli masz dość oczywistych połączeń, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie prostej przekąski z dodatkiem awokado. Na tego typu pyszności mogą pozwolić sobie także osoby na diecie ketogenicznej lub nisko węglowodanowej.

Sałatka z jajek i awokado. Zrobisz ją w 10 minut

Przedświąteczne przygotowania sprawiają, że czas bardzo szybko mija i niemal się kurczy. Dlatego, jeśli spodziewasz się gości i nie wiesz, co podać, aby każdy był zadowolony, wypróbuj szybki i prosty przepis. Sałatka z jajek i awokado jest najlepszym przykładem na przyrządzenie świeżej przekąski. Wszystko za sprawą wiosennego sosu.

Składniki:

Wiosenny sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka majonezu (można pominąć),
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 listki mięty,
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego kopru,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wiosenna sałatka z jajek. Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na twardo. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Włóż jajka, które osiągnęły temperaturę pokojową. Gotuj osiem minut.
  2. Awokado pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z jednej cytryny. Odsącz i wrzuć do miski.
  3. Jajka na twardo obierz, opłucz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  4. Przygotuj wiosenny sos. W miseczce połącz jogurt i majonez. Wymieszaj.
  5. Szczypior, miętę, bazylię oraz koper opłucz delikatnie i pokrój drobniutko.
  6. Przypraw solą i pieprzem. 
  7. Do jajek i awokado wlej wiosenny sos. Wymieszaj.
  8. Jeśli lubisz rzodkiewkę, to wykorzystaj trzy sztuki. Umyj i zetrzyj na grubych oczkach kuchennej tarki. Odsącz i wrzuć do sałatki. W ten sposób zyska wyrazisty charakter.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.