Poszła do śniadaniówki i zdradziła jak zrobić żurek do słoików. Postoi nawet 2 razy dłużej niż zwykle

Wielkanocny żurek może zostać wykonany w nadmiarze, a to oznacza, że trzeba coś z nim zrobić. Aby nie marnować i nie wyrzucać dobrego jedzenia, umieść go w słoikach. Finalistka "MasterChefa" podpowiada, jak zrobić to w najlepszy sposób.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Przygotowania przedświąteczne ruszyły pełną parą. W każdym domu wyczuwa się nie tylko dobre zapachy i smaki, a także stres. Jest on spowodowany presją czasu, bo do Wielkanocy zostało już mało czasu. W tym ciągłym zamieszaniu i pędzie może okazać się, że niektóre dania zostały zrobione w nadmiarze. W takiej sytuacji, aż szkoda wyrzucić takie smakołyki. Finalistka IX edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz zdradziła, jak poradzić sobie z takim kłopotem. Na antenie "Dzień dobry TVN" pokazała, jak przygotować żurek pod włożenie go do słoików. To właśnie po wcześniejszym zapasteryzowaniu może postać w lodówce przez długi czas. Jednak pamiętaj o jednej zasadzie. Przed wlaniem go do naczyń usuń wszystkie składniki. Dzięki temu jego świeżość będzie jeszcze dłuższa.

Przepis na pasteryzowany żurek w słoikach Sylwii Garskiej

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • średnia cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 butelki żurku,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • olej,
  • łyżeczka chrzanu,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Białą kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Marchew, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa i podsmaż przez kilka chwil.
  3. Po podsmażeniu wszystkie składniki zalej około 3 l wody. Wrzuć ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i majeranek. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
  4. Na koniec dodaj żurek z butelki. Jednak nie wlewaj mąki, która znajduje się na dnie. Całość dopraw według uznania.
  5. Gdy zupa będzie gotowa, odcedź z niej wszystkie składniki. Gdy będzie czysta, jest to czas na pasteryzację. Do umytych i wysuszonych słoików wlej żurek i zakręć je dokładnie wieczkiem. Następnie odwróć do góry dnem i umieść w wyścielonym ściereczką garnku. Do naczynia nalej tyle wody, aby sięgała do ¾ słoika i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij je z płynu i odstaw do przestygnięcia, a następnie umieść je w lodówce.
  6. Przed podaniem zupy dodaj do niej łyżeczkę chrzanu. Jajka umieść w rondelku i gotuj przez około 10 minut na twardo. Następnie wystudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do żurku. Na koniec udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i dodaj wcześniej ugotowane składniki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.