Wielkanoc tuż za rogiem. Wypróbuj prosty przepis na babkę cytrynową. Zrobisz ją w okamgnieniu

Święta wielkanocne już za kilka dni, dlatego przedstawiamy bardzo prosty przepis na babkę cytrynową. To delikatne ciasto będzie doskonałe na Wielkanoc. Cytrynowy aromat sprawi, że nie będzie można się oderwać od tego przysmaku.

Jednym z przysmaków, jakie zwykle pojawiają się na wielkanocnym stole jest tradycyjna babka. Aby podrasować jej smak, wystarczy dodać do niej sok z cytryny. Podczas wiosennej aury ciasto o owocowym aromacie będzie smakowało idealnie.

Babka będzie miała doskonały smak, jeśli zostanie polana lukrem i ozdobiona kandyzowanymi skórkami. Najlepiej jest przygotować ją dzień przed świętami.  

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Babka to tradycyjny wielkanocny wypiek

Wielkanocne babki to ciasta, które obok słodkich mazurków koniecznie powinny pojawić się na świątecznym stole. Tego rodzaju wypieki smakują wyśmienicie zarówno po uroczystym śniadaniu, jak i po obiedzie wielkanocnym. Podajemy prosty przepis na babkę o cytrynowym aromacie.

Przepis na babkę cytrynową. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Można ją przygotować w nieco ponad godzinę. Wierzch ciasta warto polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • pięć dużych jajek,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier do polania babki.

Babkę cytrynową zrobisz w kilku bardzo prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  2. Utrzyj masło z cukrem na gładką, jednolitą, jasną masę. Nie przestając miksować dodawaj do masy po jednym jajku. Następnie dolej do ciasta sok z cytryny. Ustaw mikser na najmniejsze obroty i dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta wsyp kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Przelej ciasto do formy, w której chcesz upiec ciasto. Piecz babkę przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 st. C na grzaniu góra-dół.
  4. Upieczona babka powinna stygnąc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  5. Gotowe ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA