Ćwikła z chrzanem. Tylko trzy składniki sprawią, że wielkanocne potrawy będą o niebo lepsze

Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować wyśmienity dodatek do potraw mięsnych i sałatek. Ćwikła z chrzanem podkreśli smak każdej potrawy. Do jej przyrządzenia będą niezbędne: buraki ćwikłowe, korzeń chrzanu i ocet winny.

Wielkanocne potrawy będą jeszcze lepsze, jeśli będzie im towarzyszyła ćwikła z chrzanem. To wyjątkowe połączenie smaków sprawdzi się doskonale z różnymi daniami. Ćwikła z chrzanem smakuje rewelacyjnie z daniami mięsnymi, sałatkami i wędlinami.

To nie tylko smak. Ćwikła z chrzanem jest niezwykle zdrowym połączeniem. Oba warzywa zawierają wysokie ilości witamin i minerałów, dlatego warto jadać je na co dzień.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Przepis na ćwikłę z chrzanem. Jej smak podkreśli charakter wielkanocnych potraw

Do przygotowania ćwikły z chrzanem będą potrzebne buraki, chrzan oraz ocet winny. Gotową ćwikłę można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z wędlinami.

Składniki:

  • kilogram buraków ćwikłowych,
  • korzeń chrzanu,
  • trzy łyżki octu winnego,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki cukru.

Ćwikła z chrzanem smakuje wyśmienicie z pieczenią i wędlinami

Przyrządzenie ćwikły z chrzanem zajmuje około dwóch godzin. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na starcie warzyw. Ćwikła będzie wspaniałym dodatkiem do pieczeni i wędlin.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz buraki. Gotuj je przez około jedną godzinę. Po przestudzeniu obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Umyj i obierz korzeń chrzanu. Zetrzyj go na małych oczkach tarki.
  3. Wymieszaj oba warzywa z octem winnym odrobiną cukru i soli.
  4. Przełóż ćwikłę z chrzanem do słoika lub innego naczynia i wstaw do lodówki.

Uwaga. Ćwikła smakuje najlepiej jako dodatek do pieczeni, pasztetów i mięs. Niektórzy dodają ją do kanapek. Smakuje równie dobrze z sałatkami warzywnymi

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA