Postny obiad na Wielki Piątek. Pobrudzisz trochę ręce, ale smak zrekompensuje wszystko

Kuchnia polska mocno kojarzy się z mięsnymi daniami, lecz w Wielki Piątek niektórzy odmawiają sobie takich potraw. Aby w ten dzień zjeść pożywnie i smacznie, sugerujemy przepis na zielony przysmak. Dla niektórych jest lepszy niż pierogi ruskie lub z kapustą.
Zobacz wideo

Wielki Piątek to dzień, kiedy znaczna liczba osób nie je mięsnych potraw. Oznacza to, że tak popularne kotlety mielone lub schabowe muszą pójść w zapomnienie. Jednak kuchnia polska ma też inne, równie smaczne propozycje dań, które pozbawione są mięsa. Takim przykładem są pierogi, które można jeść na różne sposoby. Najpopularniejsze to te z serem i ziemniakami czy z kapustą i grzybami. Aby więc nie odmawiać sobie przyjemności z jedzenia, podajemy przepis na pierogi ze szpinakiem i serem

Przepis na pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • pół szklanki letniej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 250 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • niewielka cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • cebula,
  • masło lub olej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pierogów zacznij od przyrządzenia farszu. Szpinak wyjmij do rozmrożenia, masło roztop na patelni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę.
  2. Następnie wszystkie warzywa umieść na patelni i podsmaż do momentu, aż nadmiar wody ze szpinaku wyparuje.
  3. Do przygotowanej mieszanki dodaj zmielony ser, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Farsz jest gotowy, zatem czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wlej letnią wodę, olej i wsyp szczyptę soli. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotowane ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj na cienkie placki. Z każdego placka wykrawaj kółka, zrobisz to za pomocą szklanki. Na środku wykrojonych części ułóż farsz i dokładnie sklej boki.
  6. Przygotowane pierogi gotuj w osolonej i gotującej się w wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i podsmaż na gorącym tłuszczu.
  8. Ciepłe pierogi podawaj oprószone cebulką.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.