-
Haps
-
Jak przygotować
- Postny obiad na Wielki Piątek. Pobrudzisz trochę ręce, ale smak zrekompensuje wszystko
Postny obiad na Wielki Piątek. Pobrudzisz trochę ręce, ale smak zrekompensuje wszystko
Kuchnia polska mocno kojarzy się z mięsnymi daniami, lecz w Wielki Piątek niektórzy odmawiają sobie takich potraw. Aby w ten dzień zjeść pożywnie i smacznie, sugerujemy przepis na zielony przysmak. Dla niektórych jest lepszy niż pierogi ruskie lub z kapustą.
Wielki Piątek to dzień, kiedy znaczna liczba osób nie je mięsnych potraw. Oznacza to, że tak popularne kotlety mielone lub schabowe muszą pójść w zapomnienie. Jednak kuchnia polska ma też inne, równie smaczne propozycje dań, które pozbawione są mięsa. Takim przykładem są pierogi, które można jeść na różne sposoby. Najpopularniejsze to te z serem i ziemniakami czy z kapustą i grzybami. Aby więc nie odmawiać sobie przyjemności z jedzenia, podajemy przepis na pierogi ze szpinakiem i serem.
Przepis na pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- pół kilo mąki pszennej,
- pół szklanki letniej wody,
- 4 łyżki oleju,
- sól.
Składniki na farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku,
- 250 g sera półtłustego,
- 3 ząbki czosnku,
- niewielka cebula,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe:
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie pierogów zacznij od przyrządzenia farszu. Szpinak wyjmij do rozmrożenia, masło roztop na patelni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę.
- Następnie wszystkie warzywa umieść na patelni i podsmaż do momentu, aż nadmiar wody ze szpinaku wyparuje.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj zmielony ser, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Farsz jest gotowy, zatem czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wlej letnią wodę, olej i wsyp szczyptę soli. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowane ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj na cienkie placki. Z każdego placka wykrawaj kółka, zrobisz to za pomocą szklanki. Na środku wykrojonych części ułóż farsz i dokładnie sklej boki.
- Przygotowane pierogi gotuj w osolonej i gotującej się w wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i podsmaż na gorącym tłuszczu.
- Ciepłe pierogi podawaj oprószone cebulką.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl