Przepis na ciasto kruche do mazurka. Będzie słodsze i smaczniejsze dzięki złotemu dodatkowi

Nadszedł ten czas w roku, kiedy nasze kuchnie wypełnia zapach pieczonych bab i mazurków wielkanocnych. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na ciasto kruche do mazurka, które jednak nieco różni się od ciasta kruchego, które robimy np. do szarlotki. Już jedna łyżka słodkiego dodatku sprawi, że mazurek będzie smakował jak u babci.

Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś w wielu domach na pewno padnie pytanie: jak zrobić mazurek wielkanocny? Oczywiście wszyscy chcemy, by to świąteczne ciasto smakowało jak u babci i przekopujemy pół Internetu w poszukiwaniu przepisu na mazurek życia. Na szczęście jest Haps i dziś z radością zdradzimy sekret idealnego ciasta kruchego do mazurka

Mazurki to cienkie i bardzo słodkie placki zrobione najczęściej na kruchym spodzie. Idealny spód do mazurka powinien być słodki i zbity, by nie kruszył się zbytnio podczas krojenia. Idealnym spoiwem i jednocześnie fantastycznym dodatkiem do ciasta będzie miód. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze idealnej konsystencji i będzie jeszcze smaczniejsze. Do tego czekoladowa polewa lub kajmak i można rozpływać się ze słodkiej rozkoszy.

Przepis na ciasto kruche do mazurka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g ziemnego masła (cała kostka)
  • 100 g cukru (można odjąć z tej gramatury czubatą łyżkę)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj zimne masło posiekane na kawałki, jajko, żółtka cukier, śmietanę i miód. Zacznij całość siekać ostrym, długim nożem i kiedy składniki zaczną się łączyć, zagnieć ciasto.
  2. Kiedy ciasto będzie już jednolite i dość zbite, uformuj je w kulę i odłóż do lodówki,  by się schłodziło. 
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, podziel je na dwie części. Każdą z nich uformuj w kształt prostokąta (boki mogą być grubsze - warto je wówczas ozdobić wzorami).
  4. Blaty połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180. 
  5. Spody do mazurka piecz przez kwadrans. Kiedy ostygną, dowolnie je udekoruj. 
Więcej o: