Sałatka gyros może być lepsza nawet od jarzynowej. Wystarczy zamienić jeden ze składników

O to, która sałatka jest najlepsza na Wielkanoc, można się pokłócić. Dla wielu z nas królowa jest tylko jedna - jarzynowa. Ale nie wolno zapominać także o księżniczce, czyli uwielbianej sałatce gyros. Na pewno chociaż raz mieliście okazję jej spróbować i wiecie, że jest przepyszna. Dziś jednak podpowiemy wam, jak odrobinę podkręcić jej smak, by smakowała i babciom i wujkom. Zamień kukurydzę na składnik z jarzynowej, a efekt będzie fantastyczny.

Więcej przepisów idealnych na wielkanocny stół znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka gyros to obowiązkowa pozycja na stołach podczas imprez, imienin i spotkań w większym gronie. Dlaczego więc nie postawić jej na stole obok jarzynowej? Przepis, jak to z sałatkami bywa - jest bardzo prosty. Aromatyczny kurczak idealnie łączy się z sałatą i ogórkami, a całość dopełnia majonez i ketchup. Jednak by sałatka gyros smakowała każdemu i dodatkowo idealnie wpasowała się między faszerowane jajka i schab w galarecie, można nieco zmodyfikować jej przepis. Sałatka gyros jest słodka, a to za sprawą papryki, korniszonów i kukurydzy. A gdyby tak zamienić kukurydzę na groszek? Taka wersja na pewno zasmakuje każdemu i zniknie ze stołu w try miga. 

Sałatka gyros - przepis na księżniczkę polskich imprez

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • ok. 3/4 główki sałaty lodowej
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 puszka groszku
  • 4-5 średnich korniszonów
  • 1 większa czerwona papryka
  • majonez
  • ketchup 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry (można je zastąpić gotową przyprawą do gyrosa)
  • olej roślinny do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dopraw przyprawami i dodaj łyżkę oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Kiedy mięso się zamarynuje, usmaż je na patelni tak, by było delikatne - nie powinno się przesuszyć. Następnie pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w kostkę, sałatę porwij na strzępki, a groszek odcedź z zalewy. 
  4. Przygotuj większą salaterkę. Na dno połóż usmażone mięso, następnie połóż warstwę cebuli i posmaruj ketchupem. Na warstwę ketchupu połóż pokrojone ogórki i paprykę i solidną warstwę majonezu. Na majonez połóż warstwę groszku, dopraw solą i pieprzem i na wierzchu połóż sałatę.

Tak przygotowana sałatka nie musi się przegryzać, dlatego warto zrobić ją tuż przed podaniem. Jeśli masz pod ręką marynowane ogórki w zalewie curry lub pikantne krokodylki, możesz ich użyć zamiast korniszonów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.