O to, która sałatka jest najlepsza na Wielkanoc, można się pokłócić. Dla wielu z nas królowa jest tylko jedna - jarzynowa. Ale nie wolno zapominać także o księżniczce, czyli uwielbianej sałatce gyros. Na pewno chociaż raz mieliście okazję jej spróbować i wiecie, że jest przepyszna. Dziś jednak podpowiemy wam, jak odrobinę podkręcić jej smak, by smakowała i babciom i wujkom. Zamień kukurydzę na składnik z jarzynowej, a efekt będzie fantastyczny.
PawelKacperek /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów idealnych na wielkanocny stół znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Sałatka gyros to obowiązkowa pozycja na stołach podczas imprez, imienin i spotkań w większym gronie. Dlaczego więc nie postawić jej na stole obok jarzynowej? Przepis, jak to z sałatkami bywa - jest bardzo prosty. Aromatyczny kurczak idealnie łączy się z sałatą i ogórkami, a całość dopełnia majonez i ketchup. Jednak by sałatka gyros smakowała każdemu i dodatkowo idealnie wpasowała się między faszerowane jajka i schab w galarecie, można nieco zmodyfikować jej przepis. Sałatka gyros jest słodka, a to za sprawą papryki, korniszonów i kukurydzy. A gdyby tak zamienić kukurydzę na groszek? Taka wersja na pewno zasmakuje każdemu i zniknie ze stołu w try miga.
Sałatka gyros - przepis na księżniczkę polskich imprez
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
ok. 3/4 główki sałaty lodowej
2 małe czerwone cebule
1 puszka groszku
4-5 średnich korniszonów
1 większa czerwona papryka
majonez
ketchup
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry (można je zastąpić gotową przyprawą do gyrosa)
olej roślinny do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dopraw przyprawami i dodaj łyżkę oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Kiedy mięso się zamarynuje, usmaż je na patelni tak, by było delikatne - nie powinno się przesuszyć. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w kostkę, sałatę porwij na strzępki, a groszek odcedź z zalewy.
Przygotuj większą salaterkę. Na dno połóż usmażone mięso, następnie połóż warstwę cebuli i posmaruj ketchupem. Na warstwę ketchupu połóż pokrojone ogórki i paprykę i solidną warstwę majonezu. Na majonez połóż warstwę groszku, dopraw solą i pieprzem i na wierzchu połóż sałatę.
Tak przygotowana sałatka nie musi się przegryzać, dlatego warto zrobić ją tuż przed podaniem. Jeśli masz pod ręką marynowane ogórki w zalewie curry lub pikantne krokodylki, możesz ich użyć zamiast korniszonów.