Dodaj te składniki do sałatki jarzynowej, a nie pożałujesz. Okrasa stawia na owoc, a Kuroń na sos

Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych dań i babcinych specjałów. Przepis na obłędną sałatkę jarzynową to podstawa, której nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania. Kluczowy jest jednak skład i odpowiednie przygotowanie warzyw. Kremowy sos to równie ważny szczegół, dlatego lepiej zrezygnować ze sklepowego słoika.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i zakupy. Wśród tradycyjnych dań takich jak żurek, mazurek czy jajka na wszelakie sposoby, nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Kultowy przysmak warto jednak nieco podrasować i postawić na najlepszej jakości składniki i warzywa. 

Sałatka jarzynowa - baza to podstawa 

Nie ma chyba równie tradycyjnego, polskiego smakołyku takiego jak sałatka jarzynowa. Rarytas gości na naszych stołach, na co dzień i od święta, dlatego także podczas wielkanocnej uczty nie może jej zabraknąć. Co prawda ile domów tyle przepisów, jednak warto postawić na babciną bazę, która gwarantuje smak i zadowolenie gości. 

W kultowej jarzynowej nie może zabraknąć marchewki, pietruszki, selera, a także ziemniaków. Ugotowane warzywa należy drobno pokroić, a następnie połączyć z jajkami, kiszonymi ogórkami, groszkiem i majonezem. Klasyczna receptura to jak widać nic trudnego - jednak to właśnie w tych drobnych szczegółach tkwi wyjątkowość i niepowtarzalny smak. 

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Jak podrasować klasyczną sałatkę jarzynową? 

Poza smaczną bazą warto zadbać także o dodatki, a czasami nawet nieco zaszaleć. Jak doskonale wiadomo, każdy ma nieco inną recepturę na jarzynową, jednak mała zmiana nawyków może całkowicie odmienić nasz dotychczasowy smak. Karol Okrasa stawia zawsze na owoc. Jego dodatkiem do sałatki warzywnej są karmelizowane jabłka, smażone na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu.

Magda Gessler zawsze podkreśla, że to domowej roboty majonez jest kluczem do sukcesu. Restauratorka przestrzega jednak przed cebulą, która nie tylko zaburzy harmonię w składnie i będzie się mocno przebijać, ale także sprawi, że sałatka szybciej się zepsuje. 

Jakub Kuroń stawia z kolei na nietypowy dodatek musztardy. Zaledwie łyżeczka aromatycznego sosu nada całości niepowtarzalnego wyrazu i charakteru. Jak zdradza - najlepszym wyborem będzie miodowa. 

Ewa Wachowicz także ma nieco odmienne spojrzenie na skład jarzynowej. Absolutnym hitem jest sos przygotowany z majonezu, musztardy i odrobiny śmietany. Nietypowi miks sprawi, że sałatka nie będzie ciężka przez sam majonez, a smak będzie o niebo lepszy! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.