Ekspresowy mazurek bez pieczenia. Hit na Wielkanoc, który zadziwi wszystkich gości

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a mazurka nie może zabraknąć na stole. Ciasto to jest z reguły dosyć wymagające i do jego wykonania potrzebujemy sporo czasu. Jeśli jednak nie mamy ani umiejętności, ani czasu, powinniśmy wypróbować przepis na mazurek bez pieczenia. Jest obłędnie smaczny.

Przepis na mazurek bez pieczenia jest niezwykle prosty w wykonaniu. Możemy ozdobić go w wybrany przez siebie sposób, by prezentował się pięknie na stole i zachwycił gości. Zadziwić może jednak nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Podpowiadamy, jak zrobić mazurek bez pieczenia krok po kroku.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Ekspresowy mazurek bez pieczenia. Przepis na pyszne wielkanocne ciasto

Składniki:

  • dwa opakowania herbatników,
  • 90 g masła,
  • 130 g gorzkiej czekolady,
  • 3-4  łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 4 łyżki serka mascarpone.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki blendujemy i dodajemy kakao, by ze składników powstała gładka masa. Następnie dodajemy roztopione mało i zagniatamy ciasto.
  2. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy masą, a następnie odstawiamy do lodówki na ponad kwadrans.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i cukier. Składniki łączymy do momentu, aż powstanie gładka masa i studzimy. Gdy nie będzie już gorąca, dodajemy serek mascarpone.
  4. Wyjmujemy spód z lodówki i wykładamy kremem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  5. Zdobimy ciasto według własnego pomysłu. Smacznego!

Jak udekorować mazurek wielkanocny? Najlepsze pomysły

Do ozdobienia mazurka wielkanocnego możemy użyć:

  • liofilizowanych owoców,
  • suszonych kwiatów,
  • cukrowych ozdób wielkanocnych,
  • kolorowego lukru,
  • masy kajmakowej,
  • cukierków czekoladowych w kształcie pisanek.
Więcej o: