Zrazy wołowe. Przepis na pyszne danie na święta. Każdy, kto spróbuje, poprosi o dokładkę

Jednym z tradycyjnych dań, które sprawdzają się w święta są zrazy wołowe. Przepis, z którym będzie można przygotować tę wykwintną potrawę, przedstawiamy poniżej. Wyjdą delikatne, kruche i pełne bogatego smaku.

Jak zaskoczyć gości w święta? Można zaserwować im wyśmienite danie z wołowiny, czyli klasyczne zrazy. Aby miały wyrazisty smak, warto przyprawić je nie tylko solą i pieprzem, ale dodać do nich dodatkowo odrobinę suszonej słodkiej papryki.

Zrazy wołowe można podawać z sosem i różnymi surówkami. Smakują wyśmienicie z buraczkami, kapustą kiszoną i startą marchewką.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Zrazy wołowe. Przepis na wielkanocny obiad

Składniki:

  • pół kilo wołowiny,
  • 80 g boczku wędzonego parzonego,
  • trzy cebule,
  • dwa ogórki kiszone,
  • dwie łyżki musztardy,
  • olej rzepakowy,
  • trzy szklanki bulionu,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna.

Jak zrobić zrazy? Najpierw rozbij mięso, później dobrze je dopraw

Przygotowanie:

  1. Kawałki wołowiny rozbij na cienkie plastry. Przypraw mięso suszoną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy płat posmaruj musztardą.
  2. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Następnie pokrój boczek i ogórki kiszone w podłużne kawałki. 
  3. Układaj cebulę, boczek i ogórki na każdym plastrze mięsa z musztardą. Składaj zrazy i zawijaj je w rulon. Każdą roladkę zepnij wykałaczką.
  4. Rozgrzej olej na patelni i obtaczaj zrazy w mące pszennej. Smaż na dużym ogniu z każdej strony. Zrazy powinny nabrać złocistej barwy.
  5. Ułóż zrazy w rondlu. Obierz, pokrój w kostkę i podsmaż dwie pozostałe cebule. 
  6. Do rondla ze zrazami wlej bulion i przełóż podsmażoną cebulę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Gotuj całość na małym ogniu przez około dwie godziny.

Uwaga. Sos ze zrazów można zagęścić mąką. To świąteczne danie smakuje najlepiej z kluskami śląskimi i surówkami.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.