Jak zaskoczyć gości w święta? Można zaserwować im wyśmienite danie z wołowiny, czyli klasyczne zrazy. Aby miały wyrazisty smak, warto przyprawić je nie tylko solą i pieprzem, ale dodać do nich dodatkowo odrobinę suszonej słodkiej papryki.
Zrazy wołowe można podawać z sosem i różnymi surówkami. Smakują wyśmienicie z buraczkami, kapustą kiszoną i startą marchewką.
Zobacz wideo
Przepis na domowy majonez
Zrazy wołowe. Przepis na wielkanocny obiad
Składniki:
- pół kilo wołowiny,
- 80 g boczku wędzonego parzonego,
- trzy cebule,
- dwa ogórki kiszone,
- dwie łyżki musztardy,
- olej rzepakowy,
- trzy szklanki bulionu,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- słodka papryka w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka pszenna.
Jak zrobić zrazy? Najpierw rozbij mięso, później dobrze je dopraw
Przygotowanie:
- Kawałki wołowiny rozbij na cienkie plastry. Przypraw mięso suszoną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy płat posmaruj musztardą.
- Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Następnie pokrój boczek i ogórki kiszone w podłużne kawałki.
- Układaj cebulę, boczek i ogórki na każdym plastrze mięsa z musztardą. Składaj zrazy i zawijaj je w rulon. Każdą roladkę zepnij wykałaczką.
- Rozgrzej olej na patelni i obtaczaj zrazy w mące pszennej. Smaż na dużym ogniu z każdej strony. Zrazy powinny nabrać złocistej barwy.
- Ułóż zrazy w rondlu. Obierz, pokrój w kostkę i podsmaż dwie pozostałe cebule.
- Do rondla ze zrazami wlej bulion i przełóż podsmażoną cebulę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj całość na małym ogniu przez około dwie godziny.
Uwaga. Sos ze zrazów można zagęścić mąką. To świąteczne danie smakuje najlepiej z kluskami śląskimi i surówkami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl