Majonez to nieodłączny towarzysz podczas świątecznych przygotowań. Dodaje się go do sałatek (nieodzowne spoidło jarzynowej), do faszerowanych jajek, a także do mięs. Sięgają po niego nawet osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ bez problemu można go przyrządzić w wegańskiej wersji, w której również smakuje wyśmienicie.
A co gdyby tak majonez trochę podkręcić? Nadać mu nieco innego koloru? To wcale nie jest trudne, bo wystarczy sięgnąć po jeden z wybranych składników, aby przygotować pyszny, różowy majonez. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Różowy majonez można zrobić na kilka sposobów. Jedną z opcji jest dodanie do masy przecieru pomidorowego oraz drobno pokrojonej papryki konserwowej. Na blogach kulinarnych można natknąć się też na wykorzystanie buraków. Mojkulinarnypamietnik.pl podpowiada, aby użyć soku z buraków, zakwasu buraczanego czy nawet marynaty z buraczków konserwowych. Z kolei autorka bloga Book Me a Cookie w swoim przepisie korzysta z buraczanego hummus lub ugotowanych i startych na tarce buraków (powinny być porządnie odsączone z nadmiaru soku).
Jak zrobić różowy majonez samemu? Można zarówno dodać któryś ze wspomnianych wyżej składników do sklepowego majonezu (lub domowego, jeżeli już macie zrobiony) w takich proporcjach, żeby zyskał ładny, różowy kolor, jak i przygotować różowy majonez domowy od zera.
Składniki na domowy różowy majonez:
Sposób przygotowania:
Na dno wysokiego naczynia wlewamy żółtka. Dodajemy ocet i musztardę, i zaczynamy blendować ręcznym blenderem. Ważne, aby nie odrywać blendera od dna, dopóki masa nie stanie się jednolita. Potem stopniowo, powoli i cienkim strumieniem dolewamy olej. Jednocześnie cały czas blendujemy i cały czas nie odrywamy urządzenia od dna naczynia.
Kiedy masa zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem na boki i dolej olej. Kiedy wlejesz resztkę oleju, możesz delikatnie oderwać blender od dna i poruszaj nim wolnymi ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy oblepi główkę blendera, a masa stanie się gęsta. W tym momencie można dodać któryś z wymienionych składników: np. przecier pomidorowy, sok z buraków czy buraczany hummus. Składniki dodajemy stopniowo, aby kontrolować intensywność uzyskiwanego koloru i nie stracić charakterystycznego smaku majonezu. Nie blendujemy masy, tylko dokładnie mieszamy, aż do połączenie się składników w jednolity krem.