Dodaj do majonezu jeden z tych składników i zaskocz gości. Faszerowane jajka będą się pięknie prezentować

W Wielkanoc bez majonezu ani rusz. Wszystko jedno, czy wybieracie ten ze sklepu, czy robicie go sami w domu - w wersji klasycznej lub wegańskiej. Używa się go do tak wielu potraw świątecznych, że bez słoiczka pod ręką można się poczuć jak... bez ręki. Co powiecie na to, żeby majonez trochę podkręcić i nadać mu nieco innego, np. różowego koloru? Wystarczy sięgnąć po jeden z tych składników.

Majonez na Wielkanoc. Bez niego jak bez ręki

Majonez to nieodłączny towarzysz podczas świątecznych przygotowań. Dodaje się go do sałatek (nieodzowne spoidło jarzynowej), do faszerowanych jajek, a także do mięs. Sięgają po niego nawet osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ bez problemu można go przyrządzić w wegańskiej wersji, w której również smakuje wyśmienicie. 

A co gdyby tak majonez trochę podkręcić? Nadać mu nieco innego koloru? To wcale nie jest trudne, bo wystarczy sięgnąć po jeden z wybranych składników, aby przygotować pyszny, różowy majonez. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na domowy majonez

Jak zrobić różowy majonez? Dodaj te składniki i zaskocz gości

Różowy majonez można zrobić na kilka sposobów. Jedną z opcji jest dodanie do masy przecieru pomidorowego oraz drobno pokrojonej papryki konserwowej. Na blogach kulinarnych można natknąć się też na wykorzystanie buraków. Mojkulinarnypamietnik.pl podpowiada, aby użyć soku z buraków, zakwasu buraczanego czy nawet marynaty z buraczków konserwowych. Z kolei autorka bloga Book Me a Cookie w swoim przepisie korzysta z buraczanego hummus lub ugotowanych i startych na tarce buraków (powinny być porządnie odsączone z nadmiaru soku).

Jak zrobić różowy majonez samemu? Można zarówno dodać któryś ze wspomnianych wyżej składników do sklepowego majonezu (lub domowego, jeżeli już macie zrobiony) w takich proporcjach, żeby zyskał ładny, różowy kolor, jak i przygotować różowy majonez domowy od zera.

Składniki na domowy różowy majonez:

  • 2 żółtka,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • łyżka musztardy,
  • ocet jabłkowy - w zależności od tego, jak bardzo octowy smak lubicie, ale nie zalecamy dodawania więcej niż jednej łyżki stołowej,
  • sól i pieprz wedle uznania,
  • dodatkowo: składnik barwiący, np. przecier pomidorowy lub sok z buraków.

Sposób przygotowania:

Na dno wysokiego naczynia wlewamy żółtka. Dodajemy ocet i musztardę, i zaczynamy blendować ręcznym blenderem. Ważne, aby nie odrywać blendera od dna, dopóki masa nie stanie się jednolita. Potem stopniowo, powoli i cienkim strumieniem dolewamy olej. Jednocześnie cały czas blendujemy i cały czas nie odrywamy urządzenia od dna naczynia. 

Kiedy masa zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem na boki i dolej olej. Kiedy wlejesz resztkę oleju, możesz delikatnie oderwać blender od dna i poruszaj nim wolnymi ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy oblepi główkę blendera, a masa stanie się gęsta. W tym momencie można dodać któryś z wymienionych składników: np. przecier pomidorowy, sok z buraków czy buraczany hummus. Składniki dodajemy stopniowo, aby kontrolować intensywność uzyskiwanego koloru i nie stracić charakterystycznego smaku majonezu. Nie blendujemy masy, tylko dokładnie mieszamy, aż do połączenie się składników w jednolity krem.

Więcej o: