Obok sernika i mazurka w te święta nie może zabraknąć babki. Aby była największym zaskoczeniem wypróbuj ten przepis. Skrywa sekret, który dotyczy jajek. Mało kto używa tego sposobu do tego wypieku, a naprawdę warto.
Fot. Shutterstock, Dar1930
REKLAMA
REKLAMA
Świąteczna babka przyrządzana jest na wiele sposobów. Te najpopularniejsze to ciasta piaskowe, marmurkowe, czekoladowe, serowe, czy cytrynowe. Jednak pomimo że każda z nich jest obłędnie pyszna, nie ma szans z tym przepisem. Gdy przeczytasz tę recepturę możesz się lekko zdziwić. To właśnie niecodzienny sposób przygotowania sprawia, że ta babka wyróżnia się na tle innych ciast.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przyrządzenie babki muśliwskiej z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" będzie wymagało od ciebie cierpliwości, siły w rękach i wyczucia. Wyczucie przyda się do ocenienia, czy jest dobrze wypieczona, cierpliwość, ponieważ czas przygotowania jest długi, a siły w rękach do wyrabiania masy. Jednak najbardziej kluczowe w tym wypieku jest to, jak przygotowuje się jajka. Przede wszystkim musisz uzbroić się w ich dużą ilość, a później trzeba utrzeć je w kąpieli wodnej. To właśnie ten zabieg sprawia, że po upieczeniu babka będzie lekka i puszysta jak chmurka.
Przepis na babkę muślinową
Składniki
250 g mąki pszennej,
24 żółtka,
300 g drobnego cukru,
60 g świeżych drożdży,
pół szklanki ciepłego mleka,
100 g masła,
ekstrakt waniliowy,
cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania
Świeże drożdże umieść w kubku, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę letniego mleka. Całość energicznie ucieraj do uzyskania lejącej masy. Następnie przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie przesiej do większej miski mąkę. Masło wrzuć do rondelka, rozpuść i pozostaw do wystudzenia.
Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze umieść w dużej miseczce, którą następnie postaw na naczyniu z gorącą wodą. Dodaj do całości cukier i dokładnie ubijaj do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Do tak przygotowanych żółtek dodaj rozczyn drożdżowy, wlej także ekstrakt waniliowy i wsyp już przesianą mąkę. Całość wyrabiaj przez około pół godziny. Na koniec wlej roztopione masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 30 minut.
Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut. Po wypieczeniu wyjmij babkę z blaszki i posyp ją cukrem pudrem.