Jajka z kąpieli wodnej to sekret tego wypieku. Lepszego ciasta nie znajdziesz na świątecznym stole

Obok sernika i mazurka w te święta nie może zabraknąć babki. Aby była największym zaskoczeniem wypróbuj ten przepis. Skrywa sekret, który dotyczy jajek. Mało kto używa tego sposobu do tego wypieku, a naprawdę warto.

Świąteczna babka przyrządzana jest na wiele sposobów. Te najpopularniejsze to ciasta piaskowe, marmurkowe, czekoladowe, serowe, czy cytrynowe. Jednak pomimo że każda z nich jest obłędnie pyszna, nie ma szans z tym przepisem. Gdy przeczytasz tę recepturę możesz się lekko zdziwić. To właśnie niecodzienny sposób przygotowania sprawia, że ta babka wyróżnia się na tle innych ciast.

Zobacz wideo

Przyrządzenie babki muśliwskiej z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" będzie wymagało od ciebie cierpliwości, siły w rękach i wyczucia. Wyczucie przyda się do ocenienia, czy jest dobrze wypieczona, cierpliwość, ponieważ czas przygotowania jest długi, a siły w rękach do wyrabiania masy. Jednak najbardziej kluczowe w tym wypieku jest to, jak przygotowuje się jajka. Przede wszystkim musisz uzbroić się w ich dużą ilość, a później trzeba utrzeć je w kąpieli wodnej. To właśnie ten zabieg sprawia, że po upieczeniu babka będzie lekka i puszysta jak chmurka.

Przepis na babkę muślinową

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 24 żółtka,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g masła,
  • ekstrakt waniliowy,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Świeże drożdże umieść w kubku, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę letniego mleka. Całość energicznie ucieraj do uzyskania lejącej masy. Następnie przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  2. W tym czasie przesiej do większej miski mąkę. Masło wrzuć do rondelka, rozpuść i pozostaw do wystudzenia.
  3. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze umieść w dużej miseczce, którą następnie postaw na naczyniu z gorącą wodą. Dodaj do całości cukier i dokładnie ubijaj do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  4. Do tak przygotowanych żółtek dodaj rozczyn drożdżowy, wlej także ekstrakt waniliowy i wsyp już przesianą mąkę. Całość wyrabiaj przez około pół godziny. Na koniec wlej roztopione masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 30 minut.
  5. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut. Po wypieczeniu wyjmij babkę z blaszki i posyp ją cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.