Żurek w 30 minut to nie żart. Smakuje lepiej niż od babci, a to dzięki odpowiednim proporcjom

W Wielkanoc nic nie smakuje lepiej niż domowy żurek. Ten wykonasz bez długiego stania przy garnkach, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy do śniadania wielkanocnego nie zostaje za wiele czasu.
Zobacz wideo

Wielkanoc już za pasem, a wielkie krzątanie się po kuchni na pewno już trwa w najlepsze. Gospodynie i gospodarze chcą przygotować śniadanie wielkanocne jak najlepiej, dlatego szukają najlepszych przepisów, które będą mogli przyrządzić dla swoich gości. Jednak w całym tym szaleństwie wielkanocnym może się wydarzyć taka sytuacja, że na najważniejsze danie nie zostanie za wiele czasu. Niemniej jednak żurek musi pojawić się na stole. Na kłopot, który może pojawić się w niejednym domu wychodzimy naprzeciw. Proponujemy przepis na zupę, którą wykona się w ekspresowym tempie. Na przygotowanie jej potrzebujesz zaledwie dwóch kwadransów i odpowiednich składników. Ten żurek nie odstaje smakiem od tego, który byłby gotowany przez dużo dłuższy czas. Aby być w pełni z niego zadowolonym zastosuj się do podanych porcji. To właśnie one nadają całości odpowiedniego aromatu.

Przepis na żurek last minute

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • 400 ml zakwasu do żurku,
  • 300 g białej wędzonej kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 jajek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • łyżka majeranku,
  • olej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa.
  2. Boczek oddziel od skóry i pokrój w większe kawałki. Również podsmaż na oleju wraz z cebulą i czosnkiem.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i wrzuć do wywaru podsmażone warzywa wraz z boczkiem.  Wlej również zakwas do żurku. Całość gotuj przez następne 15 minut.
  5. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i ugotuj na twardo. Po tym czasie pozostaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
  6. Do niewielkiej miseczki odlej chochlę żurku i dodaj do niego śmietankę. Dokładnie wymieszaj, następnie wlej do garnka, cały czas mieszając.
  7. Białą kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
  8. Ciepłą zupę podawaj wraz z ugotowanymi jajkami i świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.