-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko
Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko
Zapomnij o nudnym żurku i mało oryginalnym białym barszczu. W te święta wybierz tę zupę, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz ją raz i nie zrobisz już nigdy nic innego. Wszystko dzięki składnikowi, który podkręca smak całości.
Świąteczne zupy to klasyka nad klasykami i chyba każdy się ze mną zgodzi, że nie może ich zabraknąć. Jednak, aby nadać świeżości nadchodzącej Wielkanocy zamiast barszczu i żurku zrób tę zupę. Jest aksamitna, aromatyczna, a 4 łyżki chrzanu sprawią, że zakocha się w niej każdy. Zupa chrzanowa to świetna alternatywa kiedy to tradycyjne potrawy znudzą się rodzinie. Jest bogata w składniki, a wachlarz przypraw tylko pogłębi jej smak.
Przepis na zupę chrzanową
Składniki
- 1,5 l wody,
- pół kilo białej kiełbasy,
- 4 łyżki tartego chrzanu,
- 5 jajek,
- duża cebula,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- 5 ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w garnuszku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie pozostał je do wystudzenia, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie warzywa obierz i umyj. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na gorącym oleju.
- Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do cebulki. Smaż do zarumienienia.
- Kiełbasę i cebulę przenieść do garnka, zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 25 minut.
- Pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj przez następne 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Umieść natomiast świeżo utarty chrzan i przyciśnięty przez praskę czosnek.
- Do miseczki odlej chochlę wywaru. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej spokojnym strumieniem do zupy, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj pieprz, sól oraz majeranek według uznania.
- Zupę podawaj z pokrojonymi jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl