Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko

Zapomnij o nudnym żurku i mało oryginalnym białym barszczu. W te święta wybierz tę zupę, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz ją raz i nie zrobisz już nigdy nic innego. Wszystko dzięki składnikowi, który podkręca smak całości.
Zobacz wideo

Świąteczne zupy to klasyka nad klasykami i chyba każdy się ze mną zgodzi, że nie może ich zabraknąć. Jednak, aby nadać świeżości nadchodzącej Wielkanocy zamiast barszczu i żurku zrób tę zupę. Jest aksamitna, aromatyczna, a 4 łyżki chrzanu sprawią, że zakocha się w niej każdy. Zupa chrzanowa to świetna alternatywa kiedy to tradycyjne potrawy znudzą się rodzinie. Jest bogata w składniki, a wachlarz przypraw tylko pogłębi jej smak.

Przepis na zupę chrzanową

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • pół kilo białej kiełbasy,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 5 jajek,
  • duża cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w garnuszku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie pozostał je do wystudzenia, obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Wszystkie warzywa obierz i umyj. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na gorącym oleju.
  3. Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do cebulki. Smaż do zarumienienia.
  4. Kiełbasę i cebulę przenieść do garnka, zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 25 minut.
  5. Pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj przez następne 25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Umieść natomiast świeżo utarty chrzan i przyciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Do miseczki odlej chochlę wywaru. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej spokojnym strumieniem do zupy, cały czas mieszając. 
  8. Na koniec dodaj pieprz, sól oraz majeranek według uznania.
  9. Zupę podawaj z pokrojonymi jajkami i posiekaną natką pietruszki. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.