Przygotowanie idealnej babki drożdżowej nie jest trudne, ale warto mieć dobry, sprawdzony przepis. Anna Bardowska postanowiła podzielić się nim na Instagramie. Opublikowała przepis, dodając również zdjęcie apetycznej babki, którą samodzielnie przygotowała. Jak zrobić babkę wielkanocną z jej przepisu? Podpowiadamy.
W tym roku może uda mi się wrzucić kilka sprawdzonych przepisów nieco wcześniej, przed Wielkanocą
- obiecuje Anna Bardowska na Instagramie.
Składniki:
4 jajka,
250 g cukru,
3/4 szklanki oleju,
500 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżki mleka.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Cztery jajka ubijamy z 250 g cukru na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas ubijając składniki. Następnie dodajemy 500 g przesianej mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec do pozostałych składników dodajemy mleko.
Formę do babki wielkanocnej smarujemy masłem. Możemy też podsypać ją bułką tartą. 2/3 ciasta wlewamy do formy, a do pozostałej części dodajemy łyżkę kakao i dwie łyżki mleka.
Składniki dokładnie mieszamy, a następnie dokładamy do formy i delikatnie mieszamy.
Babę wielkanocną pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę. Należy pamiętać, by nie kroić babki od razu, aby za szybko nie odparowała. Ten trik sprawi, że będzie bardziej wilgotna.