Sałatka piwna Gessler to zbawienie gdy lodówka świeci pustkami. Zrobisz ją w 5 minut, a zapełni brzuch na długo

W ostatnim czasie wiele osób sięga po sałatki. Magda Gessler proponuje lekką przekąskę, która bogata jest w ciekawe połączenia smakowe. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu i jako przystawka.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Magda Gessler to nieocenione guru kulinarne. Jej przepisy i niebanalne spojrzenie na potrawy sprawiają, że każdy w swoim domu chce je odtworzyć. Restauratorka nie boi się łączyć różnych smaków, które na pierwszy rzut oka z sobą nie współgrają. Przekładam dania, do którego nie każdy może się przekonać, a które jest pożywne i smaczne jest sałatka piwna. Pomimo takiej nazwy nie ma nic wspólnego z alkoholowym napojem. Może być jednak świetną przekąską pod większe biesiadowanie, lub lekkim zapychaczem żołądka. Magda Gessler wykorzystała w niej słodkie połączenie gruszki wraz z wytrawnym serem pleśniowym. Wszystko to wykończone jest sosem miodowo-musztardowym. Aby smak był jeszcze ciekawszy całość posypana jest prażonymi nasionami słonecznika. Jeśli jednak preferujesz inne dodatki, możesz również dodać drobno posiekane orzechy włoskie.

Przepis na sałatkę piwną Magdy Gessler

Składniki

  • 100 g sałaty lodowej,
  • 50 g serka pleśniowego,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • pół dojrzałej gruszki,
  • 2 łyżki nasion słonecznika.

Sposób przygotowania

  1. Sałatę lodową przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Umieść ją w miseczce.
  2. Miód połącz z musztardą i polej sałatę. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
  3. Gruszkę przemyj, podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Ser pleśniowy również pokrój na podobne kawałki.
  4. Plastry gruszki ułóż na talerzu wraz z plastrami sera. Na środku ułóż sałatę wymieszaną z sosem.
  5. Wisienką na torcie tej przystawki jest prażony słonecznik. Posyp nim wierzch sałatki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: