W ostatnim czasie wiele osób sięga po sałatki. Magda Gessler proponuje lekką przekąskę, która bogata jest w ciekawe połączenia smakowe. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu i jako przystawka.
Fot. Shutterstock, Anna Mente
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Magda Gessler to nieocenione guru kulinarne. Jej przepisy i niebanalne spojrzenie na potrawy sprawiają, że każdy w swoim domu chce je odtworzyć. Restauratorka nie boi się łączyć różnych smaków, które na pierwszy rzut oka z sobą nie współgrają. Przekładam dania, do którego nie każdy może się przekonać, a które jest pożywne i smaczne jest sałatka piwna. Pomimo takiej nazwy nie ma nic wspólnego z alkoholowym napojem. Może być jednak świetną przekąską pod większe biesiadowanie, lub lekkim zapychaczem żołądka. Magda Gessler wykorzystała w niej słodkie połączenie gruszki wraz z wytrawnym serem pleśniowym. Wszystko to wykończone jest sosem miodowo-musztardowym. Aby smak był jeszcze ciekawszy całość posypana jest prażonymi nasionami słonecznika. Jeśli jednak preferujesz inne dodatki, możesz również dodać drobno posiekane orzechy włoskie.
REKLAMA
Przepis na sałatkę piwną Magdy Gessler
Składniki
100 g sałaty lodowej,
50 g serka pleśniowego,
łyżka miodu,
łyżka musztardy francuskiej,
pół dojrzałej gruszki,
2 łyżki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania
Sałatę lodową przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Umieść ją w miseczce.
Miód połącz z musztardą i polej sałatę. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
Gruszkę przemyj, podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Ser pleśniowy również pokrój na podobne kawałki.
Plastry gruszki ułóż na talerzu wraz z plastrami sera. Na środku ułóż sałatę wymieszaną z sosem.
Wisienką na torcie tej przystawki jest prażony słonecznik. Posyp nim wierzch sałatki.