Sałatka jarzynowa bez majonezu to skandal? Wcale nie! Wypróbuj inne dodatki i poczuj różnicę

Majonez to wyjątkowo tłusty i kaloryczny dodatek. Choć idealnie komponuje się zarówno z różnego typu sałatkami, kanapkami jak i innymi przekąskami to jednak można zastąpić go czymś zupełnie innym. Mamy dwie smaczne propozycje.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący, domowy chleb

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc to obowiązkowy element każdych świąt. Jednak mimo dużej ilości warzyw, która ląduje na talerzu, wszystko okraszone jest majonezem. Ten dodatek z kolei jest wyjątkowo kaloryczny, dlatego niektórzy poszukują alternatywnych rozwiązań. Mamy dwie smaczne propozycje.

Co zamiast majonezu? Wypróbuj delikatny sos

Jeśli szukasz możliwości zrobienia sałatki jarzynowej bez majonezu, wypróbuj inne kompozycje. Po pierwsze świetnym rozwiązaniem jest sos na bazie jogurtu naturalnego ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smak zielonego dodatku sprawi, że niemal nie poczujesz różnicy. Jogurt naturalny jest nie tylko o wiele zdrowszy od majonezu, ale także dużo tańszy.

Składniki:

  • jogurt naturalny, lub dwa
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • natka pietruszki.

Najlepiej sprawdzi się świeżo mielony czarny pieprz. Tego typu przyprawa dodaje ostrości, dzięki czemu majonez nie będzie potrzebny. Ilość użytego jogurtu zależy wyłącznie od tego, jaką konsystencję sałatki lubimy najbardziej. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czym zastąpić majonez? Pyszne połączenie smaków

Kolejną alternatywą dla majonezu jest wykonanie sosu z wykorzystaniem ulubionej musztardy, śmietany i jogurtu naturalnego. Tego rodzaju połączenie pozwala na uzyskanie pikantnego smaku bez konieczności dodawania kalorycznego majonezu.

Składniki:

  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Proporcje można dowolnie zmieniać. Wszystko jest kwestią upodobań smakowych. Jeśli uznasz, że wolisz nieco bardziej pikantną wersję, dodaj nieco więcej musztardy lub czarnego pieprzu. Tego rodzaju sos sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatki jarzynowej, ale także z powodzeniem możesz go używać do innych ulubionych potraw.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.