Sałatka jarzynowa na Wielkanoc to obowiązkowy element każdych świąt. Jednak mimo dużej ilości warzyw, która ląduje na talerzu, wszystko okraszone jest majonezem. Ten dodatek z kolei jest wyjątkowo kaloryczny, dlatego niektórzy poszukują alternatywnych rozwiązań. Mamy dwie smaczne propozycje.
Jeśli szukasz możliwości zrobienia sałatki jarzynowej bez majonezu, wypróbuj inne kompozycje. Po pierwsze świetnym rozwiązaniem jest sos na bazie jogurtu naturalnego ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smak zielonego dodatku sprawi, że niemal nie poczujesz różnicy. Jogurt naturalny jest nie tylko o wiele zdrowszy od majonezu, ale także dużo tańszy.
Składniki:
Najlepiej sprawdzi się świeżo mielony czarny pieprz. Tego typu przyprawa dodaje ostrości, dzięki czemu majonez nie będzie potrzebny. Ilość użytego jogurtu zależy wyłącznie od tego, jaką konsystencję sałatki lubimy najbardziej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kolejną alternatywą dla majonezu jest wykonanie sosu z wykorzystaniem ulubionej musztardy, śmietany i jogurtu naturalnego. Tego rodzaju połączenie pozwala na uzyskanie pikantnego smaku bez konieczności dodawania kalorycznego majonezu.
Składniki:
Proporcje można dowolnie zmieniać. Wszystko jest kwestią upodobań smakowych. Jeśli uznasz, że wolisz nieco bardziej pikantną wersję, dodaj nieco więcej musztardy lub czarnego pieprzu. Tego rodzaju sos sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatki jarzynowej, ale także z powodzeniem możesz go używać do innych ulubionych potraw.