Przepis na idealny żurek na Wielkanoc. O tym tajnym składniku, który odmienia smak, wie niewielu

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatnia szansa na zdobycie idealnego przepisu. Żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole, więc podpowiadamy, jak go przygotować, by zaskoczyć gości. Niewiele osób jednak dodaje ten tajny składnik, który całkowicie odmienia smak zupy.

Żurek to zupa, w której możemy znaleźć ogrom pyszności. Wśród obowiązkowych składników znajduje się m.in. wędzonka, kiełbasa, czosnek. Zupa dzięki nim jest niezwykle aromatyczna, ale też obłędnie smaczna. Jednak to tajny składnik ma ostateczny wpływ na smak żurku. Co dodać do żurku, by zaskoczyć gości? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Przepis na idealny żurek na Wielkanoc. Nie zapomnij o tajnym składniku

Żurek to zupa, do której potrzebujemy wielu składników. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dodanie dwóch łyżek chrzanu może całkowicie odmienić jego smak.

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej),
  • 0,5 kg wędzonki,
  • ok. 500 g wędzonej kiełbasy,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 butelki zakwasu na żurek,
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,
  • kilka suszonych grzybków,
  • jajka na twardo.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na żurek wielkanocny. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie zagotowujemy na niewielkim ogniu. Zbieramy szum i dodajemy pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki. Zupę gotujemy przez ponad 30 minut.
  2. Gdy warzywa osiągną miękkość, wyjmujemy je z garnka. Dodajemy mięso, sól, czosnek i gotujemy przez kolejne 20 minut.
  3. Gdy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z garnka, obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie włóż ją do zupy i dodaj zakwas.
  4. Następnie dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką świeżego chleba.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.