Robert Sowa zdradza przepis na żurek wielkanocny. Może konkurować z Magdą Gessler i Ewą Wachowicz

Wielkanocnego żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole. To tradycyjna zupa, którą znamy i kochamy od pokoleń. Jak zrobić żurek idealny? Robert Sowa zdradza, jak go przygotować krok po kroku, by smakował całej rodzinie.

Podobnie jak nie ma Bożego Narodzenia bez karpia czy barszczu czerwonego z uszkami, tak wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku czy sałatki jarzynowej. Jak zatem zrobić żurek, by smakował obłędnie i był idealnie kwaśny? Kucharz i restaurator Robert Sowa dzieli się świetnym przepisem.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Robert Sowa zdradza przepis na żurek wielkanocny. Jest idealnie kwaśny

Robert Sowa podzielił się przepisem na obłędny żurek wielkanocny. Jest idealnie kwaśny i niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, choć wymaga czasu.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • kilka  suszonych grzybów
  • 100 g tartego chrzanu,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • lubczyk do smaku.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepszy żurek na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Zaczynamy od zakwasu. Do naczynia wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej lub razowej, a następnie zalewamy gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, dodajemy skórkę razowego chleba i ząbki czosnku. Naczynie przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na trzy bądź cztery dni.
  2. Po trzech dniach przechodzimy do gotowania zupy. W garnku gotujemy bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po ponad kwadransie wyjmuje kiełbasę i kroimy ją w kostkę lub plasterki.
  3. Następnie do żurku dodajemy zakwas, chrzan i majeranek. Gdy zupa się zagotuje, zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku.
  4. Żurek podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.