Co przygotować na śniadanie wielkanocne? Dziesięć pomysłów na potrawy, które warto włączyć do świątecznego menu

Już niebawem śniadanie wielkanocne. Kiedy zasiądziemy uroczyście do rodzinnego stołu? Wiele osób zadaje to pytanie, a odpowiedź jest prosta. Już w najbliższą niedzielę, 9 kwietnia w domach od samego rana będziemy spożywać różne przysmaki.
Zobacz wideo Tak Halejcio ozdobiła dom na Wielkanoc

Śniadanie wielkanocne to w wielu domach przede wszystkim żurek. Uroczysty i świąteczny posiłek w dużej mierze oparty jest na składnikach, które zostały włożone w sobotę do koszyczka i poświęcone zgodnie z tradycją. Co jednak jeśli nie mamy zakwasu? Oto kilka propozycji na pyszne śniadanie.

Co zrobić na wielkanocne śniadanie? Jajka górą!

Kiedy lodówka jest wypełniona po brzegi, często zastanawiamy się, co tak naprawdę nadaje się na śniadanie. W pierwszej kolejności należy skupić się na produktach ze święconki. Jeżeli nie chcemy robić tradycyjnego żurku, można przygotować pyszne kanapki.

Smacznym i trafionym pomysłem są także jajka faszerowane. Bardzo często do koszyczka wkładamy ich sporą ilość. Dlatego wystarczy obrać ugotowane jajka na twardo, przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka i przyrządzić pyszną przekąskę. Na osobnym talerzyku układamy ulubione warzywa. Liście sałaty, plastry pomidora, ogórek, czy rzodkiewka. Do tego kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną i gotowe. Co jeszcze można zjeść na wielkanocne śniadanie? Poniżej prezentujemy kilka pomysłów:

  1. żur,
  2. jajka w sosie chrzanowym,
  3. półmisek wędlin,
  4. domowy pasztet,
  5. pieczeń rzymska z jajkiem,
  6. sałatka jarzynowa,
  7. sałatka z jajkiem na twardo i tuńczykiem,
  8. jajka faszerowane szczypiorkiem i łososiem,
  9. sałatka szwajcarska,
  10. śledzie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Szybkie jajka faszerowane. Przepis na śniadanie wielkanocne

Przepisów na jajka faszerowane jest bardzo dużo, jednak w mediach społecznościowych pojawiła się pyszna wersja z wykorzystaniem boczku. Jak je przygotować? Wykorzystując jajka ze święconki, zrobimy wszystko w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 plastry boczku,
  • szczypior,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy ze skorupek. Płuczemy, przekrawamy na połówki.
  2. Delikatnie wyciągamy żółtka. Przekładamy do miseczki.
  3. Boczek siekamy na bardzo drobne kawałki. Smażymy na złocisty kolor.
  4. Skwarki przekładamy do żółtek.
  5. Siekamy szczypior, wrzucamy do pozostałych składników. 
  6. Dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
  7. Za pomocą małej łyżeczki lub cukierniczej szprycy napełniamy ugotowane białka jajek. 
Więcej o: