Śniadanie wielkanocne to w wielu domach przede wszystkim żurek. Uroczysty i świąteczny posiłek w dużej mierze oparty jest na składnikach, które zostały włożone w sobotę do koszyczka i poświęcone zgodnie z tradycją. Co jednak jeśli nie mamy zakwasu? Oto kilka propozycji na pyszne śniadanie.
Kiedy lodówka jest wypełniona po brzegi, często zastanawiamy się, co tak naprawdę nadaje się na śniadanie. W pierwszej kolejności należy skupić się na produktach ze święconki. Jeżeli nie chcemy robić tradycyjnego żurku, można przygotować pyszne kanapki.
Smacznym i trafionym pomysłem są także jajka faszerowane. Bardzo często do koszyczka wkładamy ich sporą ilość. Dlatego wystarczy obrać ugotowane jajka na twardo, przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka i przyrządzić pyszną przekąskę. Na osobnym talerzyku układamy ulubione warzywa. Liście sałaty, plastry pomidora, ogórek, czy rzodkiewka. Do tego kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną i gotowe. Co jeszcze można zjeść na wielkanocne śniadanie? Poniżej prezentujemy kilka pomysłów:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisów na jajka faszerowane jest bardzo dużo, jednak w mediach społecznościowych pojawiła się pyszna wersja z wykorzystaniem boczku. Jak je przygotować? Wykorzystując jajka ze święconki, zrobimy wszystko w mgnieniu oka.
Składniki:
Sposób przygotowania: