Szynka w galarecie na Wielkanoc na kilka sposobów. Nie tylko teść, ale i teściowa, poproszą o dokładkę

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a świąteczne menu powinno być już zamknięte. Warto dopisać do niego jeszcze jedną przystawkę - szynkę w galarecie. To obłędnie pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Prezentujemy najciekawsze z nich.

Szynka w galarecie to dość niepozorna potrawa, jednak potrafi smakować wyjątkowo obłędnie. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę, więc warto przygotować podwójną porcję. Czym nadziewać szynkę w galarecie, by goście się nią zajadali? Oto nasze pomysły.

Zobacz wideo

Szynka w galarecie na Wielkanoc. Najpopularniejsza jest nadziewana chrzanem

Szynka w galarecie na Wielkanoc nadziewana chrzanem to najpopularniejsza wersja tej przystawki. I choć smakuje obłędnie z białym tartym chrzanem, możemy pokusić się na pewną wariację. Doskonale sprawdzi się również chrzan żurawinowy bądź wasabi.

Składniki:

  • 9 plastrów szynki,
  • 160 g serka twarogowego,
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku,
  • 300 ml rosołu,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego.

Więcej przydatnych przepisów na potrawy na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na szynkę w galarecie na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Gotujemy wywar z warzyw, a następnie doprawiamy go do smaku octem, a następnie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do momentu wystygnięcia.
  2. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy tarty chrzan i majonez, a następnie przyprawiamy do smaku i mieszamy.
  3. Powstałą masą smarujemy plastry szynki i zawijamy w rulony.
  4. Gotowe roladki układamy na półmisku, dekorujemy na przykład marchewką z rosołu i świeżą natką pietruszki. Zalewamy kilkoma łyżkami galarety i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie zalewamy wszystko tężejącą galaretą i odstawiamy do lodówki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA