Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a świąteczne menu powinno być już zamknięte. Warto dopisać do niego jeszcze jedną przystawkę - szynkę w galarecie. To obłędnie pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Prezentujemy najciekawsze z nich.
fot.istock/TPopova
REKLAMA
REKLAMA
Szynka w galarecie to dość niepozorna potrawa, jednak potrafi smakować wyjątkowo obłędnie. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę, więc warto przygotować podwójną porcję. Czym nadziewać szynkę w galarecie, by goście się nią zajadali? Oto nasze pomysły.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szynka w galarecie na Wielkanoc. Najpopularniejsza jest nadziewana chrzanem
Szynka w galarecie na Wielkanoc nadziewana chrzanem to najpopularniejsza wersja tej przystawki. I choć smakuje obłędnie z białym tartym chrzanem, możemy pokusić się na pewną wariację. Doskonale sprawdzi się również chrzan żurawinowy bądź wasabi.
Więcej przydatnych przepisów na potrawy na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na szynkę w galarecie na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku
Gotujemy wywar z warzyw, a następnie doprawiamy go do smaku octem, a następnie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do momentu wystygnięcia.
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy tarty chrzan i majonez, a następnie przyprawiamy do smaku i mieszamy.
Powstałą masą smarujemy plastry szynki i zawijamy w rulony.
Gotowe roladki układamy na półmisku, dekorujemy na przykład marchewką z rosołu i świeżą natką pietruszki. Zalewamy kilkoma łyżkami galarety i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie zalewamy wszystko tężejącą galaretą i odstawiamy do lodówki.