Świąteczna wędlina jeszcze się przyda. Wrzuć do garnka, dodaj warzywa i sycący obiad gotowy

Gdy święta mają się ku końcowi, warto zastanowić się, co przygotować ze składników, które z nich pozostały. Zamiast wyrzucać jeszcze dobre produkty, zrób z nich obiad, który zadowoli każdego. Pozostałą wędlinę i mięsa możesz wykorzystać w tym daniu. Rozgrzeje i zapełni żołądki na cały dzień.
Zobacz wideo

Poniedziałek Wielkanocny oznacza, że święta, na które tak czekaliśmy, niestety się kończą. To również dobry moment, aby pomyśleć, co można zrobić z już gotowych produktów. Na pewno w każdym domu pozostały niewykorzystane składniki, mięsa i warzywa. Aby nie wyrzucać jeszcze dobrych produktów, warto zrobić z nich coś nowego. Dobrą propozycją, która zasmakuje całej rodzinie, jest leczo. Jest to danie jednogarnkowe, więc obejdzie się bez bałaganu w kuchni. Dodatkowo można do niego wrzucić cokolwiek się chce i w ten sposób nie zmarnuje się żadne jedzenie.

Przepis na leczo z wielkanocnej wędliny

Składniki

  • świąteczna wędlina,
  • pieczarki,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • suszone oregano,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małą kostkę. Do garnka wlej olej i delikatnie go podgrzej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego warzywa i podsmaż przez około 3 minuty.
  2. Pozostałą ze świąt wędlinę i mięsa pokrój w większą kostkę i dodaj do smażonych warzyw. Całość podsmaż na średnim ogniu do zarumienienia. 
  3. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w paseczki. Przygotowane warzywa umieść na ciepłym tłuszczu i delikatnie podsmaż.
  4. Do ciepłych składników wlej passatę pomidorową. Jeśli danie będzie za gęste, możesz dolać małą ilość bulionu. Całość przypraw paprykami, suszonym oregano, solą i pieprzem.
  5. Podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem. Wierzch możesz udekorować posiekaną natką pietruszki. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.