Poniedziałek Wielkanocny oznacza, że święta, na które tak czekaliśmy, niestety się kończą. To również dobry moment, aby pomyśleć, co można zrobić z już gotowych produktów. Na pewno w każdym domu pozostały niewykorzystane składniki, mięsa i warzywa. Aby nie wyrzucać jeszcze dobrych produktów, warto zrobić z nich coś nowego. Dobrą propozycją, która zasmakuje całej rodzinie, jest leczo. Jest to danie jednogarnkowe, więc obejdzie się bez bałaganu w kuchni. Dodatkowo można do niego wrzucić cokolwiek się chce i w ten sposób nie zmarnuje się żadne jedzenie.
Przepis na leczo z wielkanocnej wędliny
Składniki
- świąteczna wędlina,
- pieczarki,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- suszone oregano,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małą kostkę. Do garnka wlej olej i delikatnie go podgrzej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego warzywa i podsmaż przez około 3 minuty.
- Pozostałą ze świąt wędlinę i mięsa pokrój w większą kostkę i dodaj do smażonych warzyw. Całość podsmaż na średnim ogniu do zarumienienia.
- Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w paseczki. Przygotowane warzywa umieść na ciepłym tłuszczu i delikatnie podsmaż.
- Do ciepłych składników wlej passatę pomidorową. Jeśli danie będzie za gęste, możesz dolać małą ilość bulionu. Całość przypraw paprykami, suszonym oregano, solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem. Wierzch możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl